Látogatási tilalom lépett életbe keddtől a kórházakban

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Az influenzaszerű megbetegedések miatt január 22-én, kedd reggel 8 órától a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház valamennyi betegellátó osztályán látogatási tilalom lép életbe, dr. Révész János főigazgató döntése nyomán – tudatta közleményében az intézmény.

Megkezdődött az influenzajárvány, több kórházban látogatási tilalmat vezettek be.

Sok kisgyereknél okoz szokatlanul erős tüneteket, például napokig tartó 40 fokos lázat, elesettséget, gyengeséget az influenza, az orvosok szerint ugyan még csak most kezdődött a szezon, de már látszik, hogy sokkal jobban megviseli a szervezetet, mint az előző években.

A járvány már itt van, mi sem mutatja jobban, mint hogy több kórházban vezették be a látogatási tilalmat. Megyénkben elsőként Edelényben majd Ózdon lépett, kedd reggel 8 órától pedig a Borsod-Abaúj-Zem­plén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház valamennyi betegellátó osztályán látogatási tilalom lép életbe.

Becslések szerint

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint január második hetében az országban 19 300 fő, az előző hetinél 75,6 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 ezer lakos közül 197 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

Maradjunk ágyban, ha érezzük magunkon az influenza tüneteit! | Fotó: Dreamstime

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya az Influenza Figyelő Szolgálat adatai alapján.

Megyénkben háromszoros

Az előző héthez viszonyítva az influenza miatt orvoshoz fordulók gyakorisága Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyében több mint háromszorosára nőtt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket megyénkben egy betegnél diagnosztizáltak.

Nézzünk néhány adatot: a betegek 19,7 százaléka gyermek, 42,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A második naptári héten a 15-24 és a 25-34 évesek körében volt a legmagasabb a megbetegedettek száma, őket követik az óvodáskorúak.

S mit tegyen az, aki észleli magán az influenza tüneteit? (Hirtelen kezdődik, magasra szökik a láz, 39-40 fokra, levertek, bágyadtak leszünk. Az izomfájdalom is jellemző ismérve.) Ne menjünk közösségbe, pihenjünk egy hétig!

ÉM


Edelényi kórház
Edelény - Terjed az influenza, egyre több helyen van látogatási tilalom, már megyénkben is. Megkezdődött az influenzajárvány hazánkban, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán. A járvány egyik jele, hogy országszerte egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat. Több intézményb...

Ha megbetegszünk, legjobb, ha ágyban maradunk
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az influenza elleni védőoltásban már nincsenek élő vírusok, tehát nem kell tőle félni! Dr. Török Lajos házi gyermekorvostól gyakran kérdezik a rendelőben, hogy érdemes-e beoltatni magunkat és gyermekeinket az influenza ellen. Erre azt szokta mondani, hogy az időse...

Budapest - Az influenzajárvány miatt további intézményekben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett legfrissebb adatokból. Péntektől teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Közp...

Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha elkaptuk az influenzavírust, ne menjünk közösségbe, pihenjünk egy hétig! – Eszébe se jusson senkinek bemenni a munkahelyére, ha elkapta az influenzát! – figyelmeztetett dr. Török Lajos, miskolci házi gyermekorvos. – Az influenzavírus ugyanis rendkívül fertőző, ...