Látogatás a „terror fővárosában”

Látogatás a „terror fővárosában”
© Fotó: PGY
Brüsszel – Bombát szimatolt egy autónál a rendőrkutya és el is fogták a gépkocsi tulajdonosát.

– Üdvözlöm önöket a „terror fővárosában” – köszöntötte Szájer József európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke magyar újságírókból álló delegációnkat Brüsszelben az Európai Parlamentben, utalva az aktuális hírlapok szalagcímeire. Megnyugtatásul hozzátette: történjen bármi is, ebből az épületből nem tudnak egykönnyen kijutni. Már megérkezésünkkor konstatáltuk a biztonsági intézkedések szigorodását,a Charleroi reptéren minden bejelentés nélkül visszaállította Belgium a határellenőrzést.

Liza mindössze két hónapja tölti gyakorlatát a parlament kötelékében, de jól felkészült a lehetséges veszélyeket illetően. Molenbeek a leghírhedtebb negyed a város északi részén található, az egykor „kis Manchester”-nek nevezett terület mára elszegényedett a különféle merényletekhez köthetően kerül a híradások központjába – ismerteti. Nem tanácsos egyedül, főként nőként az önálló „közigazgatással” rendelkező negyedbe menni – teszi hozzá. Legutóbb már az ott lakók kérték a hatóságok segítségét a különösen a templomok környékén agresszíven agitáló iszlamisták ellen – meséli Liza.

Sötét foltok

Nem egyedüli helyszín a belga fővárosban Molenbeek, ahová nem ajánlott még fényes nappal sem belépni. Péter, aki már hét éve dolgozik a parlamentben több kerületet is említ. Útbaigazításánál kiemeli a központtól néhány utcányira elhelyezkedő területet – inkább kitérőt javasol abban az irányban. Az Európai Parlament előtt gépfegyveres őrök állnak, a bejutást azonban csak némi okmányellenőrzés és az átvilágító kapukon áthaladás nehezíti. Az itt dolgozók ellenőrzését is szigorították, míg korábban a belépő kártya felmutatásával áthaladhattak, most szúrópróbaszerűen az autókat is megnézik – tájékoztat kísérőm. Amiben érzékelhető az óvatosság, az az idelátogatók megváltozott attitűdje, egy iskolás csoport éppen most mondta le régen tervezett látogatását – meséli Péter. Egyébként a parlament területén nem volt még szerencsére komolyabb támadás, kétszer ugyan már kirabolták a helyi postát, de hathatós intézkedést hoztak – megszüntették az objektumot.

Ottjártunkkor sem telt eseménytelenül a nap, két utcával arrébb egy forgalmas csomópontnál lezárásra lettünk figyelmesek, bombát szimatolt egy autónál a rendőrkutya és el is fogták a gépkocsi tulajdonosát. Hazafelé már cseppet sem lepődtünk meg, hogy egy fokozattal emelték – II-re – a repülőtéri biztonsági szintet.

ÉM-PGY
hirdetés


hirdet�s