Friss hírek

2009.05.13. 09:17

Egy bizalmas jelentés miatt tartották fogva az amerikai újságírót Iránban

<p>A teheráni börtönéből hétfőn szabadult Roxana Saberi amerikai újságírót azért tartották fogva, mert hozzájutott egy bizalmas iráni jelentéshez - közölte szerdán a 32 éves nő ügyvédje. A januárban letartóztatott Saberit áprilisban kémkedés vádjával nyolc évig tartó börtönbüntetésre ítélték, de azt egy fellebbviteli bíróság két évre felfüggesztette.</p>

Saberi hozzájutott az iráni elnöki hivatal stratégiai kutatóközpontjának egy bizalmas jelentéséhez, amely az Egyesült Államok Irak elleni támadásával foglakozott - közölte az újságíró egyik ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Az ügyvéd nem árulta el hogyan jutott hozzá Saberi a bizalmas jelentéshez, amelyet nem használt fel.

A japán anyától és iráni apától származó Saberit januárban tartoztatták le, az első jelentések szerint azért, mert az iszlám köztársaságban tiltott alkoholt vásárolt. Az iráni forradalmi bíróság áprilisban egy 15 perces, zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyaláson nyolc év fegyházbüntetésre ítélte, amiért - állítólag - az Egyesült Államoknak kémkedett.

A nő fellebbviteli tárgyalását vasárnap tartották, amelyen büntetését két évre felfüggesztett börtönbüntetésre változtatták, és másnap szabadon is engedték a hírhedt teheráni Evin börtönből, ahol január óta tartották fogva. Saberi másik ügyvédje elmondta: a nőt azzal vádolták, hogy titkos iratokhoz fért hozzá, amelyek felhasználásáért tíz év börtön jár, de birtoklásért csak kettő év.

Az Egyesült Államokban született Saberi hat éve él Iránban, tudósított az amerikai közrádiónak, a BBC-nek és a Fox News-nak is. Ügye kapcsán korábban megszólalt Barack Obama amerikai elnök, a japán külügyminisztérium, valamint Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnök is, aki korrekt eljárásra szólította fel a bíróságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!