"Látni és látszani" – Balesetmegelőzési kampány Budapesten

Látni és látszani” néven indított őszi-téli közlekedésbiztonsági kampányt a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy felhívják a közlekedők figyelmét a megváltozott időjárási körülmények veszélyeire. A rendőrök november elejétől egészen jövő év február végéig ellenőrzik fokozottan az autósokat, a motorosokat és a kerékpárosokat. Az egyenruhások ezalatt elsősorban a járművek elektromos berendezésiet, lámpáit és azok használatát vizsgálják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság keddi közleményében emlékeztet: az őszi-téli évszakváltás fokozott balesetveszélyt rejt magában. Megváltoznak a közlekedési feltételek, az utak síkossá válnak és romlanak a látási viszonyok. A szeszélyes időjárás pedig próbára teszi az autósok alkalmazkodó képességét. A rendőrség szerint a közlekedőknek ilyenkor fel kell készülni arra, hogy biztonságosan tudják vezetni járműveiket ködös, párás időben és az esőtől nedves utakon is. A felkészültség hiánya okozza ugyanis ilyentájt a legtöbb balesetet.

A rendőrség szerint a “látni és látszani” fontos közlekedésbiztonsági alapelv normál és különleges körülmények között is. Ennek kapcsán őszi-téli közlekedésbiztonsági kampányt indult, amelynek célja, hogy felhívják a közlekedésben résztvevők figyelmét a megváltozott körülmények veszélyeire, hogy így elkerüljék az esetleges baleseteket. A rendőrök november elejétől egészen jövő év február végéig ellenőrzik fokozottan az autósokat, a motorosokat valamint a kerékpárosokat. Az egyenruhások ebben az időszakban elsősorban a járművek elektromos berendezésiet, lámpáit és azok használatát vizsgálják. A kerületi rendőrkapitányságok emellett – az iskolák baleseti helyzetét értékelve – közlekedésbiztonsági és baleset-megelőzési előadásokat tartanak a diákoknak.