Látja a fényt az alagút végén

Akt.:
Látja a fényt az alagút végén
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Tabaka József olyan szezonon van túl, ami mindenképpen előrelépés az elmúlt évekhez képest.

Bár jócskán vannak még versenyek szerte Európában, Tabaka József számára véget ért az idény. A Debrecen Speedway SE kiválósága Goricanban szenvedett olyan sérülést, ami miatt kénytelen volt idő előtt befejezni az idényt. Mindennek ellenére a korábbi magyar bajnok elégedett a szezonjával, s ami még ennél is biztatóbb, komoly reményeket fűz a jövőhöz.

Sokan meglepődtek, hogy nem állt starthoz az Alpok-Adria csapatverseny szlovéniai viadalán az elmúlt hétvégén. Mi volt a távolmaradásának az oka?

Tabaka József: Még mindig a goricani bukásom sérülését nyögöm. A horvátországi viadalon átestem a motoron, s a derekam megzúzódott. Ez az a sérülés, amit nem lehet gyógyítani, csakis a pihenés használ neki, ha megerőltetem, nagyon fáj. A debreceni csapatverseny előtt mindössze egyszer edzettem, akkor is csak kétszer tudtam a pályára menni, mert nagyon sajgott a hátam. A Debrecen–Zsarnovica viadalnak fájdalomcsillapítóval mentem neki, ám a gyógyszer hatása két futamot követően elszállt. Hiába keresett meg három gárda is, hogy képviseljem őket az Alpok-Adria Kupában Krskóban, nemet kellett mondanom.

Akkor véget ért az idei versenyszezonja?

Tabaka József: Sajnos igen. Pedig tervben volt még egy-két viadal, illetve ki akartam próbálni a vasadi pályát, de erre már csak jövőre kerülhet sor. Nagyon sajnálom, mert egyáltalán nem fáradtam el, jó lett volna még motorozni.

Hogyan értékeli a mögöttünk lévő idényt?

Tabaka József: Idén jóval több, mint húsz versenyen álltam starthoz, ami nagy előrelépés az elmúlt évekhez képest. Úgy érzem, elég kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottam, bár volt pár nem várt gyengébb produkció, de azt kompenzálta egy-két kiemelkedőbb eredmény.

Melyik teljesítményére a legbüszkébb?

Tabaka József: A horvát–szlovén egyéni bajnokság összesített pontversenyében – Matej Zagar kiválása után – a második helyen végeztem Jurica Pavlic mögött, aminek nagyon örülök. Több év után sikerült kvalifikálnom magam az egyéni világbajnokság második körébe, ami szintén jó eredmény. S ide sorolandó a lengyel ligában elért maximális pontszámom, ami magyar versenyzőnek nagyon régen sikerült ebben a pontvadászatban. Sajnálom, hogy több alkalommal nem bizonyíthattam a rzeszowiaknál.

Voltak olyan versenyek, amelyeket szívesen elfelejtene?

Tabaka József: Idén Debrecenben állandóan peches voltam, vagy a technika hagyott cserben, vagy elestem. A motorhibák olyan problémák után alakultak ki, amelyek a balszerencsén múltak, nem lehetett felelőssé tenni senkit miattuk.

Összességében egy olyan évadon van túl, ami az elmúlt két év stagnálásához képest mindenképpen előrelépést jelent.

Tabaka József: A 2013-ban elszenvedett angliai bukásom után nem volt egyszerű talpra állnom. Fél évet vett igénybe a felépülésem, majd amikor újrakezdtem, nem éreztem komfortosan magam a motoron. Ráadásul rosszul esett, hogy a szigetországban nem számítottak rám, hiába voltak jó éveim náluk korábban, azt mondták, ha újra formába lendülök, akkor térjünk vissza a tárgyalásokra. Nem jöttek az eredmények, kínlódtam, szenvedtem versenyről versenyre.

Mi hozta meg a változást?

Tabaka József: Az idei szezon előtt négy csapat keresett Nagy-Britanniából, három Lengyelországból, azaz újra azt éreztem, számítanak rám. Ez kellő önbizalmat, nagy lökést adott a folytatáshoz. Az erőnléti edzéseket sosem sumákoltam el, de most még nagyobb akarással végeztem a téli erőfejlesztő tréningeket. Úgy érzem, ezek segítettek abban, hogy újra visszataláljak a helyes útra.

Mennyire biztató a jövőkép? Mit hozhat a következő szezon?

Tabaka József: A városvezetés újra a sportágunk mellé állt, a szurkolóktól állandóan kapom a biztatást, sok a tehetséges fiatal a klubunkban, azaz van értelme a munkának! Jó úgy dolgozni, hogy látni a fényt az alagút végén!

Nem csak versenyzőként, edzőként is aktív részese a sportágnak. Hogyan áll az utánpótlás-nevelő munka a Debrecen Speedway SE-nél?

Tabaka József: Idén már 500 köbcentis motorokkal gyakoroltak a srácok, akik közül négyen megszerezhetik a licenszet jövő nyáron. Már egyeztetéseket folytattam külföldi klubokkal, így biztosra vehető, hogy Szlovákiában, Csehországban és Ukrajnában is versenyezhetnek majd az ifjú titánok. Emellett mi is lehetőséget akarunk adni a fiataloknak, illetve mindazoknak, akiknek nincs, vagy kevés a versenyzési lehetőségük, ugyanis három viadalt is rendezünk számukra jövőre a Gázvezeték utcai salakstadionban. Nagyon bizakodó vagyok a jövőt illetően!

– Boros Norbert –