Láthatatlan és eltávolíthatatlan – csúcstechnológiával megjelölt kerékpárokat vettek nyilvántartásba Nyíregyházán

Csúcstechnológiával megjelölt kerékpárokat vettek nyilvántartásba Nyíregyházán, a rendőrség és egy nanotechnikával is foglalkozó cég együttműködéseként. A módszer lényege, hogy a láthatatlan és eltávolíthatatlan mikropontok egyedileg beazonosíthatóvá teszik a kerékpárt, annak alkatrészeit is.

A megyei rendőrség és jelöléseket végző cég együttműködési megállapodása alapján szerdán tartották a “Jelölés napját” a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság parkolójában. Volt, aki félmillió forintnál is értékesebb kerékpárjával érkezett. Az első száz biciklit díjmentesen jelölték meg, majd nyilvántartásba is vették őket.

A módszer lényege, hogy a láthatatlan és eltávolíthatatlan mikropontok
egyedi azonosítóként szerepelnek a kerékpárokon. Általuk beazonosíthatóak az egyes alkatrészek, de bármilyen más tárgy is, a jelölést ugyanis nem csak kerékpárra lehet rakatni. Az eljárásnak nem csak a felderítésben, hanem a megelőzésben is jelentős szerepe lehet.

A DataDotDNA, és a DataTraceDNA jelölési technológia a jelenleg egyik
legfejlettebb lopás elleni eljárás. Mikropontok és nanotechnológia alkalmazásával gyakorlatilag bármilyen értékes tárgyat – autót, ékszert, szobrot – egyedi, meghamisíthatatlan azonosítóval tudnak ellátni. Spray formában, illetve szabad szemmel alig látható, úgynevezett mikropontok formájában viszik fel az adathordozót a jelölni kívánt területre. Ezeket később kézi mikroszkóppal vagy speciális szkennerrel tudják leolvasni. A jelölés nem tüntethető el az ellopott tárgy feldarabolásával, de még felgyújtásával sem.