Látássérültek közlekedését segítő készülék – magyar találmány

Látássérültek közlekedését segítő készüléket fejlesztett ki egy magyar feltaláló. A jeladóból és vevőből álló készülék elmondja a látássérültnek, hogy merre jár. A találmány épületeken belül és kívül is alkalmazható. Aluljárók, városrészek, rendelőintézetek, közintézmények válhatnak akadálymentessé a vak emberek számára, ott ahol felszerelik a jeladókat.

Az áruházakban található kódleolvasó elvén működik a készülék. A jeladó egy kódot tartalmaz, amelyhez a vevőben beszédfelolvasót társítanak. A vevőt kell magánál tartania a látássérültnek, és bármerre jár, amikor az adott jeladóhoz ér, a jelvevő tájékoztatást ad számára. Egy vevő 250 jeladó kódját képes leolvasni. A jeladó bárhova felszerelhető. A szabadban egy kis napkollektor folyamatosan tölti a benne lévő akkumulátort, épületen belül pedig elemmel üzemeltethető. Egy ceruzaelemet körülbelül öt év után kell csak kicserélni – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth János csepeli feltaláló, aki maga is látássérült.

A készülék prototípusa most készült el. A találmány számtalan módon tovább fejleszthető. Pályaudvarokon tájékoztathatja a látássérülteket a kívánt jármű indulási helyéről, segíthet egy építkezés kikerülésében, sőt képes lehet arra is, hogy kiállításon elmondja a vak embernek, mit ábrázol a kiállított tárgy, szobor, vagy festmény.