Sport

2015.11.21. 12:42

Majd ma este minden kiderül

Miskolc - A „sötét ló” esete a másik „sötét lóval”: Magyarország – Izland női kosárlabda Eb-selejtező Miskolcon.

Miskolc - A „sötét ló” esete a másik „sötét lóval”: Magyarország – Izland női kosárlabda Eb-selejtező Miskolcon.

Szombaton 20.15-től Magyarország – Izland női kosárlabda-mérkőzést rendeznek a miskolci városi sportcsarnokban, az Európa-bajnoki selejtezők E-csoportjának 1. fordulójában. Stefan Svitek szövetségi kapitány csapata legutóbb a nyári, magyar–román közös rendezésű kontinensbajnokságon lépett pályára, valamivel több mint 5 hónapja.

Az akkorihoz képest jelentősen kicserélődött a keret, több akkori meghatározó játékos nem tagja a mostani keretnek, úgy mint Honti Kata, Quigley Alexandria, Vajda Anna, Horti Dóra, Zsovár Orsolya és Raksányi Krisztina. Helyettük több fiatal is meghívást kapott most: a tizenévesek táborát gyarapítja a diósgyőri Horváth Bernadett, a soproni Dubei Debóra és Weninger Virág, a pécsi Kaposi Pálma, a pécsi–komlói Nagy Dorottya, de a 21-21 esztendős Határ Bernadett és Szabó Fanni Andrea és a 23 éves Zele Dorina sem számít rutinos versenyzőnek.

Az Eb-kerethez képest új játékosnak mondható Nagy-Bujdosó Nóra és Fűrész Diána mellett a válogatott vázát Dénesné Fegyverneky Zsófia, Simon Zsófia, Krivacevic Tijana és a diósgyőri Czank Tímea alkothatja.

Csak szerdától

– Nem sokat voltunk együtt, tulajdonképpen szerdától készülünk a teljes kerettel, hiszen sérülés és néhány játékos későbbi érkezése miatt nem lehetett hétfőtől, az összetartás első napjától közösen edzeni – mondta Czank Tímea, aki arra a felvetésre, hogy elég nagy vérátömlesztés történt az előző kerethez képest, így felelt: – Sok a fiatal, talán már többen is vannak, mint azok, akik rendelkeznek jelentősebb nemzetközi rutinnal, de hát ez van. Remélhetőleg ebben az új felállásban is el tudjuk érni a csapat elé kitűzött célt, a csoportban az első vagy második hely megszerzését, hiszen ez utóbbi is továbbjutást érhet.

Arra a felvetésre, hogy a hétfői, az eseménnyel kapcsolatos szövetségi sajtótájékoztatón a válogatott két edzője is „sötét lónak” nevezte az izlandi csapatot, utalván ezzel arra, hogy nem sokat tudnak róluk, és hogy még mindig ilyen színűnek tűnik-e az ellenfél, a válogatott játékos így felelt:

– Megnéztünk ugyan róluk egy tavalyi videót, mert ettől frissebbet nem lehet róluk beszerezni, de ezzel nem sokra mentünk, mert mint kiderült, abból a csapatból hatan már nem tagjai a keretnek. Úgyhogy annyit tudok mondani, hogy az ellenfél csapatából Helena Sverrisdóttirt jól ismerem, róla elég sokat tudok, a többiekről pedig szinte semmit, viszont nagyjából gondoljuk, hogy milyen játékot próbálnak majd játszani. De ettől sokkal fontosabb, hogy mi mit szeretnénk, és hogy ezt igyekezzünk is megvalósítani.

Azt is megkérdeztük a diósgyőriek válogatottjától, hogy milyen szerep juthat neki ebben az új válogatottban.

– Őszintén? Fogalmam sincs – mondta Czank Tímea. – Kíváncsian várom én is a szombat estét, hogy ez kiderüljön.


Emléktábla, 22 év után

A ma esti esti meccs nagyszünetében leleplezésre kerül a „Miskolc a kosárlabdázás városa” emléktábla a miskolci városi sportcsarnok főbejáratnál, az aulában. Ezt a kitüntető címet még 1993-ban kapta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől Miskolc városa, de az átadás után a tábla nyomtalanul eltűnt. Az akkori fényképfelvételek tanúsága szerint ezt az akkori polgármester, Csoba Tamás vette át, aki nem sokkal később elhunyt. Azóta sokan, sok helyütt próbáltak ennek az ereklyének a nyomára bukkanni, sikertelenül. Így a diósgyőri kosarasok akkori elnökének, Boros Árpádnak a javaslatára, a pécsieknél lévő ugyanilyen kitüntető cím mintájára készítettek egy másikat, így 22 évvel a szövetségi átadás után csak kikerül a csarnokba a tábla.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!