Lassulás közben szakadt le a körhinta Tökön – két napon belül elkészülhet az első szakértői jelentés

Két napon belül, várhatóan kedden vagy szerdán elkészül a Pest megyei Tökön vasárnap este leszakadt vidámparki játékkal kapcsolatos első műszaki szakértői jelentés. Egyelőre annyit tudni, hogy a körhinta lassulás közben esett szét, 17 ember sérült meg, többségük gyerek. A baleset a Tök Nagy Buli nevű rendezvény végén történt, a záróműsort jelentő koncertet már nem tartották meg. Az éjszakai kihallgatáson a körhinta üzemeltetője bemutatta a gép papírjait és a működési engedélyét, amit rendben találtak a rendőrök. Az üggyel kapcsolatban tanúként meghallgatják a rendezvény főszervezőjét, a település alpolgármesterét is.

A játék egy sportpályán tartott rendezvényen borult fel vasárnap késő este a Pest megyei Tökön. Mivel a szerkezet valószínűleg egy hegesztésnél esett szét, nem kizárt, hogy műszaki hiba történt, de erre majd csak a szakértő adhat pontos választ. A szemtanúk azt mondták, hogy egy hatalmas reccsenést hallottak, amiről azt hitték, tűzijáték. A gép egy része a meghibásodást követően rázuhant a mellette lévő dodzsem pályára, majd teljes egészében összeroskadt, az ülései fejjel lefelé kifordultak. Összesen 17 ember sérült meg, egy 20 éves nő életveszélyesen, három ember súlyosan, 13-an könnyebben. A sérültek többsége 12-15 év körüli gyerek.

Kanyog Andrea, a Budaörsi Rendőrkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az éjszaka kihallgatták a körhinta üzemeltetőjét. A játéknak rendben voltak a műszaki papírjai és érvényes működési engedélye is volt az üzemeltetőnek. A körhintás cég egyébként együttműködési megállapodást kötött a töki önkormányzattal, ennek alapján voltak jelen a rendezvényen. Az üggyel kapcsolatban tanúként meghallgatják a falu alpolgármesterét is, aki a rendezvény főszervezője volt.

Egyelőre annyit tudni, hogy a baleset a Tök Nagy Buli nevű rendezvény vége felé történt. A körhinta egy menet végén, lassulás közben szakadt szét. Hogy mi okozta a balesetet, azt igazságügyi műszaki szakértő fogja megállapítani. Az első jelentések egy-két napon belül várhatóan elkészülnek. A Tök Nagy Bulin a baleset időpontjában már csak egy koncert volt hátra, az azonban elmaradt – tette hozzá Kanyog Andrea. A rendőrség egyébként egyelőre közigazgatási eljárásban vizsgálódik, bűncselekmény miatt akkor indulhat nyomozás, ha a szakértői véleményben erre okot ad.