Lassú a játszóterek átalakítása – Népszava

Elvileg jövő év végéig valamennyi magyarországi játszóteret át kellene alakítani az EU-s szabványoknak megfelelően, ám a szűkös források miatt ez biztosan nem teljesíthető – írja a lap. A szigorú szabályok miatt a néhány évtizede kihelyezett játékokat le kell cserélni, mert lehetetlen az átalakításuk. Az unió például meghatározza a mászókák fokainak távolságát, de a csúszdák lassító szakaszáról és a hinták alatti gumiszőnyegről is pontos szabályok vannak.

A lap összeállítása szerint Miskolcon 400-ból eddig 15 játszóteret alakítottak át. Pécsett a 300 régihez hozzá sem nyúltak, de 20 újat építettek. A főváros kezelésében lévő 120 játszótér egyharmada újult meg, ám a kerületek tulajdonában 1400 park van. Ezek átalakítása lassan halad. Kivételnek számít a XI. kerület, ahol három év alatt az összes játszóteret felújították.

Az önkormányzatok a játszóterek többségéről már elszállították a balesetveszélyes játékokat, ám mivel azok pótlásának nincs határideje, valószínűleg akár ezer gyermekpark is üresen állhat majd a jövőben az országban – írja a lap.