Lassan több energiát fogyasztunk nyáron, mint télen

Akt.:
Illusztráció - Lassan több energiát fogyasztunk nyáron, mint télen
Illusztráció - Lassan több energiát fogyasztunk nyáron, mint télen
Miskolc – A jó hőszigetelés nem csak télen, de nyáron is segít a komfortos lakás kialakításában. A megfelelő vastagságú hőszigetelés a téli gázszámla kordában tartása mellett a nyári villanyszámlára is jótékony hatással van.

A jól szigetelt épületekben a meleg csak lassan jut el a falakig, ezért egész nap kellemes hűvös marad a lakás. Még a legnagyobb kánikulában sincs szükség klímaberendezésre, így megtakarítható a hideg előállításához szükséges jelentős mennyiségű áram költsége, és zsebünkbe maradhat a beruházási és az éves karbantartási díj is – állítja Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. szakértője.

A hőszigetelés azokon is segít, akik már felszerelték a klímájukat. A jó hőszigeteléssel lényegesen kevesebb energia-befektetésével is elérhető a kívánt hőmérséklet, és ez pedig további megtakarítást jelent. Ma már több elektromos energiát fogyasztunk nyáron, mint télen. Nem mindegy, hogy a nyári csúcsot milyen erőművi kapacitással tudjuk lefedni. A napi fogyasztási rekordot amúgy idén júliusban döntöttük meg, és elértük a 6450 megawattot, ami 130 megawattal több, mint a korábbi, 2007-es érték, és csak 150 megawattal kevesebb, mint a téli rekord. Márpedig ha kevesebb hideg energiát használunk nyáron, az gazdasági és környezetvédelmi szempontokból ugyanolyan kedvező, mint a kisebb fűtési energia télen. Ehhez pedig a jól szigetelt épületeken keresztül vezet az út – mondja Kruchina Sándor.

ÉM
hirdetés


hirdet�s