Lassan kész a csepeli szennyvíztisztító, újabb részt zárnak le a budai rakparton

Hetvenöt százalékban kész a főváros új, központi szennyvíztisztító telepe a Csepel-sziget északi részén. A tervek szerint jövő júliusban indul az egyéves próbaüzem, és ha minden rendben lesz, 2010 nyarától működhet a tisztító. Közben a belvárosban folyamatosan építik a budai főgyűjtőcsatornát, amely csaknem 7 kilométeres lesz. Ezen keresztül jut majd el a szennyvíz a csepeli telepre. A munka miatt nemsokára újabb szakaszt zárnak le a budai alsó rakparton: augusztus 21-től az Erzsébet és a Margit híd között sem közlekedhetnek néhány hónapig a járművek – hangzott el azon a bejáráson, amelyet újságíróknak szerveztek az épülő szennyvíztisztítónál szerdán Csepelen.

A telepen a budapesti szennyvíz 40-45 százalékát kezelik majd. A beérkező szennyvízből külön veszik ki a nagyobb szennyeződést, majd a homokot és a zsírt, utóbbiakat ülepítő medencékben. Maga a folyamat 20-22 órás lesz, a tiszta víz végül egyetlen csövön folyik majd a Dunába. A telep építményei fedettek, ami azért újdonság, mert a legtöbb szennyvíztisztító nem ilyen volt eddig itthon. Csepelen három műszakban, műszakonként körülbelül 60 emberrel dolgoznak majd – magyarázták a szakemberek a telep úgynevezett központi műtárgyában. Folyamatosan építik a telephez tartozó bekötő utat is.

A telepen már megkezdték a víztartási próbákat, és a gépeket is szerelik. Az egyéves próbaüzem 2009 júliusában kezdődik, majd 2010 nyarán üzembe helyezhetik a szennyvíztisztítót. Ezzel betarthatják a 2010-es uniós határidőt – az EU eddig adott időt arra, hogy biztosítsák itthon a biológiai szennyvíztisztítás feltételeit.

Az új teleppel Budapest szennyvizének majdnem 100 százaléka tisztítva ömlik majd a Duna, most ez az arány nem egészen 50 százalékos. Ha a szomszédos országokban is befejezik 2010-ig a hasonló beruházásokat, érezhetően tisztább lesz a Duna vize, a fürdő- és sportolásra alkalmas helyek száma is nőhet a folyónál.

A budai alsó rakparton csaknem 7 kilométeres főgyűjtő csatornát építenek a Zsigmond tértől a Hamzsabégi útig, az addig megépült főgyűjtőig. A szennyvíz a ferencvárosi, a kelenföldi illetve az albertfalvai átemelőn keresztül jut majd el a csepeli tisztítóig. A csatornaépítéssel egy időben a gázvezetékeket is felújítják az alsó rakpart mentén.

A rakparton körülbelül 1100 méteren fektették már le a csöveket, a Bogdánfy és az Irinyi utcánál végeztek is a munkával. Szerdától a Lipthay utcát zárták le a csatornaépítés miatt a Bem tér és a Bodrog utca között, majd július 28-ától október végéig a Krisztina körút egy 300 méteres szakasza is zárva lesz a Dózsa György tér és a Szarvas tér között. A járműveket Attila út felé terelik majd, a villamosforgalom viszont zavartalan marad.

Augusztus 21-étől az Erzsébet és a Margit híd közötti részről is kitiltják a járműveket a rakpartról, várhatóan jövő októberig. Ez azt jelenti, hogy idén körülbelül 2 hónapig a budai alsó rakpart teljes hosszában zárva lesz.

A teljes beruházás 490 millió euróba kerül. Ebből 428 millió euró rész lehetett támogatást kérni, a többi önerő: a 428 millió 65 százalékát az EU, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát a fővárosi fizeti. A csepeli szennyvíztiszító telep 250 millió euróba kerül.