Lassan halad az energiatakarékossági pályázatok feldolgozása

Csúszik az energiatakarékossági pályázatok elbírálása. Annak ellenére akadozik a feldolgozás, hogy az idén feleannyian igényeltek támogatást fűtéskorszerűsítésre, ajtó-ablak-cserére, mint tavaly. Eddig a beadványok harmadát bírálták el, szeptember elejére ígérik a következő válaszokat. Az energiaközpontban úgy számolnak, hogy október elejére érik utol magukat.

A Nemzeti Energiatakarékossági Pályázatra (NEP 2007) április 10-e óta lehet jelentkezni. A hagyományos építésű házakban, lakásokban élők energiamegtakarításra, mint fűtéskorszerűsítésre, ajtó-, ablak-cserére, a panelek tulajdonosai pedig megújuló energiahordozókra -napkollektorra, hőszivatytúra- kérhetnek támogatást.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) honlapján található fórumban többen panaszkodtak, hogy 3 hónappal a beadás után sem kaptak választ igénylésükre.
A pályázatok feldolgozásával foglalkozó Energia Központ Kht.-nál megerősítették kérdésünkre, hogy van egy kis elmaradásuk.

Április óta 4600-an jelentkeztek a gazdasági minisztérium energiatakarékossági pályázatára (NEP 2007). Ez alig a fele a tavalyinak és annak, amennyire futná a keretből. A kiírás szerint 90 nap alatt kellene elbírálni a beadott pályázatokat, de sokan nem kaptak választ azok közül sem, akik áprilisban adták be az igénylést.

Az Energia Központ Kht.-nál azt mondják: a csúszást az okozza, hogy csaknem 3000 pályázat szinte azonnal a beadás határidő után, egyszerre érkezett be. Ez pedig azt jelenti, hogy valamennyit egyszerre kellene feldolgozniuk, ami meghaladja a kapacitásukat. Eddig 1300-an kapták meg a támogatási szerződéseket, amit aláírva, számlákkal együtt kell visszaküldeni, hogy megkaphassák a pénzt – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Prieszolné Csomsztek Mária, az Energia Központ Kht. programigazgatója.

Szeptember első felében várhatóan újabb 1500 pályázónak ítélik meg a támogatást. Akiknek pedig papírokat, adatokat kellett pótolniuk, szeptember végére számíthatnak döntésre. Október elejére minden júniusig beérkezett pályázatot elbírálnak – ígérte Prieszolné.