Szendrő

2019.05.18. 16:30

Kincskeresők az edelényi járásban

A roma hagyományőrzés, a roma hagyományok felkutatása áll a program középpontjában.

Horváth Imre

Vidáman nevetgélő lányok kötényben zöldségeket karikáznak és tésztát gyúrnak a szendrői Abigél-gimnázium tankonyhájában. Hagyományos roma ételek készültek, lecsó, vakaró és kalács, a főzőcskézés végén pedig együtt ültek asztalhoz és ízlelték meg, mit is sikerült készíteni. A foglalkozást Szabó Anikó, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa vezette, aki a koordinátora annak a programnak, amely keretében a roma hagyományokat kutatják fel és teszik közkinccsé az edelényi járásban.

Kutatják, átadják

– Ennek a munkának van egy gyűjtőmunka része, amely során felkutatjuk a még megtalálható kincseket, vagyis a roma hagyományokhoz kötődő kézzel fogható vagy szellemi termékeket. Ezeket aztán a gyerekeknek interaktív foglalkozás keretében adjuk át, úgy, hogy a szülők, nagyszülők is jelen vannak, ha lehet, hiszen ők hitelesen tudnak közreműködni ebben – magyarázza Szabó Anikó.

Járja tehát a településeket, felkeresi a családokat, amiben persze segítsége is akad. Vannak ugyanis a térségben a Gyerekesély Programjukhoz kapcsolódó munkatársai a szervezetnek, akiknek már van helyismerete, tudják, mely magánszemélyeket vagy szervezeteket tudja megkeresni, akik segítenek neki eljutni a családokhoz. Hozzájuk pedig kilátogat, beszélgetnek, interjúkat készít, fényképeket, és ebből áll össze egy anyag, ami alapján ki tudják dolgozni, mi az, amit a gyerekekkel meg tudnak valósítani. A hagyományos roma ételek még erősen jelen vannak, így ezt tudták elsőként a legkönnyebben kiemelni, megvalósítani, magyarázza Anikó. Így a szendrői után már Edelényben is volt egy alkalom, melyen babos tésztát főztek savanyú káposztával, ahol egy anyuka is jelen volt, aki segített és irányította a főzést. Volt olyan gyerek, akinek újdonság volt az, hogy közösen leültek az asztalhoz, és együtt ették meg, amit készítettek, mert ez nem bevett dolog náluk, ebből a szempontból is fontos ez a program, teszi hozzá.

Kulturális értékek

A főzés mellett persze számos része lesz még a programnak, így például május 16-án a cigány nyelv és népismeret kapcsán tartottak foglalkozást Szendrőben, Lakatos Ágnes segítségével, május 28-án pedig táncházat rendeznek Edelényben, a közösségi házban. Lesz egy Ki mit tud? is, amely még szervezés alatt áll, augusztusban szeretnék megtartani Edelényben – tavaly ennek már volt előzménye.

– Ezek fontos rendezvények, mert azt látjuk, hogy a fiatalok, gyerekek sok esetben nincsenek tisztában azzal, honnan származnak, nem ismerik a cigány himnuszt, a jelképeiket. Meg kell hogy ismerjék ezeket, hogy legyenek alapismereteik a saját kultúrájukkal kapcsolatban. Szendrőben például jelen van a kosárfonás, csuhézás, textilszőnyeg-készítés, amelyeket szintén szeretnénk a gyerekekkel megismertetni – magyarázza Szabó Anikó.

Hozzáteszi: a gyerekek bevonása olykor nem könnyű, van, aki nem is akar roma dolgokat csinálni, szégyenlősek, de az iskolák, helyi szervezetek bevonásával – mint amilyen Szendrőben az Abigél – kicsit egyszerűbb. A foglalkozás végére pedig mindenki élvezi a programot, csupán kell egy kis idő, amíg feloldódnak, ők pedig törekszenek arra, hogy olyan programot állítsanak össze, amiben élményt tudnak szerezni a gyerekek, amiről utána tudnak beszélni, és segít nekik később az életvezetésben, használni tudják a mindennapi életben. A programban hét település érintett: Abod, Balajt, Ládbesenyő, Bódvalenke, Szendrő, Szendrőlád és Edelény. De bármilyen településre elmennek, ahol olyan kincsek vannak, amelyeket érdemes gyűjteni.

Tanulnak egymástól

– A családok nagyon nyitottak, örülnek, ha felkeresem őket és annak, hogy van, akinek fontos, hogy ezek a hagyományok ne tűnjenek el, hogy valaki ezzel törődni akar és átadni a gyereknek. Sokrétű ez a munka, kutatómunkát is végzek, de vannak olyan újdonságok, amivel én sem találkoztam korábban, tanulunk egymástól a családokkal – mondja Anikó.

A zenét más településeken is szeretnék a program részévé tenni, mert sok család életében fontos. Gyakran örökölnek hangszereket a gyerekek, de nem tudnak rajta játszani. Kell a bátorítás, szeretnének hangszerbemutatókat tartani, hogy ismerkedjenek velük, hiszen számukra nincs lehetőség, hogy hagyományos zenei oktatásban vegyenek részt. Ezért is nagyon sikeres például Szendrőládon a Máltai Szimfónia, amely keretében vonós hangszerekkel ismerkednek és tanulnak meg rajtuk játszani.

– Az is a program célja, hogy elinduljon egy párbeszéd a kisebbségi és a többségi társadalom között, szeretnénk olyan kulturális programokat is szervezni, amely során az érdeklődők megismerkednek a roma kultúrával – teszi hozzá Szabó Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában