Friss hírek

2008.09.27. 20:51

Dávid Ibolya maradt az MDF elnöke

<p>Továbbra is Dávid Ibolya az MDF elnöke, miután a küldöttek több mint fele bizalmat szavazott neki pártja országos tisztújító gyűlésén szombaton Budapesten. A végleges adatok szerint 310-en szavaztak, ebből 303 volt érvényes. Dávid Ibolyára 207-en voksoltak igennel, 96-an nemmel. Megválaszották az elnökség tagjait is: ebbe a mindenkori pártelnök, frakcióvezető és választmányi elnök mellett bekerült Viniczai Tibor, Juhász Zoltán, Pettkó András, Hock Zoltán, Makay Zsolt, Olajos Péter, Kerék-Bárczy Szabolcs és Karsai Péter. Póttagnak választották Horváth István Attilát és Eötvös Mihályt.</p>

Dávid Ibolya értelmezése szerint a küldöttek több mint kétharmadának támogatásával választották ismét pártelnökké a következő 3 évre. Ahogy fogalmazott: az országos gyűlés nagyon magabiztos, egységes és határozott döntést hozott, amellyel nemcsak személyének szavaztak bizalmat, hanem az MDF konzervatív fordulatot hirdető programjának is. Arra az újságírói felvetésre, hogy az elnök támogatottsága csak 54 százalékos, ha az összes akkreditált küldöttet veszik figyelembe, már Hock Zoltán elnökhelyettes válaszolt, azt mondta: az országos gyűlés állásfoglalása nyílt volt és egyértelmű.

Előzetesen 386, más források szerint 384 küldöttet akkreditáltak az országos gyűlésre, de - ahogy a mandátumvizsgáló bizottság elnöke közölte - 367 küldöttnek rendelkezett szavazati joggal. A voksolás előtt 313-man vették fel a szavazólapot, és 310-en szavaztak végül.

Dávid Ibolya elmondta azt is: céljuk, hogy a következő időszakban minél erőteljesebben tudjanak készülni az európai parlamenti, az országgyűlési, majd az önkormányzati választásokra. A szombati gyűlés arról győzte meg, hogy továbbra is következetesen konzervatív politikát kell folytatniuk, "egy kicsit nagyobb informáltsággal a tagság irányában".

Kérdésre válaszolva Hock Zoltán azt mondta, hogy Almássy Kornél most még tagja jogilag az MDF-nek. Kizárásáról egyhangúlag döntött pénteken az MDF frakciója, a párt alapszabálya szerint ennek tényét az országos választmány egy határozattal állapítja meg, és rendelkezik az országos hivatalnál az illető párttag törléséről a nyilvántartásból. A választmány leghamarabb jövő héten ülésezik, így a határozatot is akkor hozhatja meg.

Az MDF új alelnökeit és elnökhelyettesét nem a szombati tisztújító gyűlésen választották meg. Az alapszabály szerint ezekre a posztokra a pártelnök javasol majd jelölteket. A pártnak legfeljebb négy alelnöke és egy elnökhelyettese lehet. Az MDF Országos Választmányában pedig októberben lesz tisztújítás.

A szombati országos gyűlés csak a pártelnöki beszámoló szavazásáig volt nyilvános, utána kiküldték az újságírókat a teremből. Dávid Ibolya szerint a beszámolóját követően a gyűlés már munkaértekezlet volt, és az nem volt zárt, csak az újságírókat nem engedték be, hogy a küldöttek "ne feszélyezzék magukat a sajtó előtt, ha véleményük, javaslatuk lenne". 150 vendég volt az ülésen, így az nyílt volt - tette hozzá.

Az MDF következő tisztújítását a következő önkormányzati választások utáni időszakra tervezik, amely a jelenleg állás szerint 2010 őszén-végén lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!