Lapát után ecsetet ragad, és festeni kezd

Akt.:
Műve előtt kaptuk lencsevégre Kohl Andrást
Műve előtt kaptuk lencsevégre Kohl Andrást - © Fotó: Bujdos Tibor
Csobád – Csobád négy tornyát András örökítette meg a park melletti tűzfalon.

Nemrég Csobádon a polgármester mutatta meg nekünk a település újonnan kialakított parkját, ahol már pompáznak a virágok és zöldellnek a nemrég ültetett facsemeték. Van azonban a parknak még egy különlegessége. Méghozzá az, hogy a mellette álló épület tűzfala nem szürke és mogorva, hanem színes és vidám, Csobád négy nevezetes épületét ábrázolja. Kiderült, a festmény az egyik közfoglalkoztatott, Kohl András alkotása. Természetesen megkerestük a „művészt”, és kiderült, hogy nem ez az egyetlen munkája a faluban.

a-telepules-kozteruleteit-diszitik-a-vir

András a kezdetekről mesél: Csobádon járt általános iskolába, és már akkor felfigyelt rá tanára, aki gyakran dicsérte meg a kézügyességéért. A tanulás az encsi Váci Mihály Gimnáziumban folytatódott, ahol nagy örömmel járt az igazgató, Borsos István rajzszakkörére. A gimnáziumot azonban hamar otthagyta, mint fogalmazott, nem tudott felzárkózni. Nagybáty­ja viszont címfestőként dolgozott, hívta Andrást, válassza ő is ezt a foglalkozást. Ő elfogadta, és kitanulta a mesterséget a miskolci 114-es szakmunkásképzőben, ahol akkor az osztályban egyedül ő volt címfestőtanuló. Az osztálytársai szobafestést és mázolást tanultak.

Négy torony

Első munkahelye az akkori Vegyesipari Vállalat volt, amit később Miskolci Építőipari Vállalatnak hívtak. Itt András főleg KRESZ-táblákat festett, amiből rengeteg kellett akkoriban.

– Közben képeket is festegettem, kedvtelésből, ezeket még ma is csinálom. Amikor azonban megszűnt a cég, hirtelen munka nélkül maradtam. A címfestés is modernizálódott, bejöttek a számítógépek, amihez én nem értek. Próbáltam megtanulni, de feladtam.

file6v6cbxmafw34jvri36i

A közmunkában azonban a kőműveskedés, szobafestés és a mezőgazdasági munka mellett kibontakoztathatja tehetségét is. Egyszer a polgármester kérte meg, fessen valamit a park melletti tűzfalra.

– Eszembe jutott, hogy Csobád a négy torony faluja: a négy templomé és a harangtoronyé. Így jött az ötlet, hogy a falu címere mellett ez a négy épület kerüljön a falra. Az iskola folyosójára a négy évszakot festettem meg és a görögkatolikus templomban is végzetem felújításokat – sorolja.

Megtudjuk, festményei kiállításon és versenyen is jártak. A B.-A.-Z. Megyei Rend­őr-főkapitányság által hirdetett pályázaton harmadik helyezést ért el.

ÉM-HE