Friss hírek

2009.08.07. 16:46

EüM: a nemzetközi ajánlások között nem szerepelnek a pedagógusok, ezért nem jár ingyen oltóanyag nekik

<p>Sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem az Európai Járványügyi és Betegségmegelõzési Központ (ECDC) nem sorolja a pedagógus szakmát a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok közé az újinfluenzával kapcsolatban. Az Egészségügyi Minisztérium ezeket az elõírásokat tartja be, a tanárok ezért nem szerepelnek a térítésmentes H1N1 elleni oltóanyagra jogosultak listáján - indokolt a minisztérium pénteken.</p>

A tárca kiemeli: a prioritási listák nem az adott csoport vagy szakma társadalomban betöltött szerepét vagy jelentõségét tükrözik. Hozzáteszik: az ingyenes újinfluenza elleni védõoltás célja a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok védelme, illetve az alapvetõ állami mûködés biztosítása. A pedagógusok viszont nem szerepelnek a WHO és az ECDC listáján, így a hazai szaktárca sem ad nekik ingyenes vakcinát.

Térítésmentesen egyébként a hat hónap és 3 év közötti gyermekek, a gyermeket várók és a 60 év felettiek, illetve a krónikus betegségben szenvedõ 60 év alattiak kaphatnak oltást. A nemzetközi szervezetek ajánlása alapján az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó szervek és az ország mûködéséért felelõs stratégiai intézmények, vállalatok dolgozói is jogosultak az ingyenes vakcinára - közölte a minisztérium.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken levélben fordult az egészségügyi miniszterhez, mert a pedagógusok is igénylik az ingyenes oltást. Véleményük szerint az oktatás és a gyermekvédelem területén dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve, másrészt az õ védettségük elõsegítheti azt, hogy ezekben az intézményekben kevésbé törjön ki ilyen típusú influenza-járvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!