Lanovkázott a királynő a Tátrában, majd megnyitott egy hokimeccset

Népviseletbe öltözött tátraiak, erdészek, hegyi vezetők és mentők, vagyis a “tátrai emberek” fogadták II. Erzsébetet és férjét, Fülöp herceget, akik lanovkával mentek fel pénteken a szlovákiai Hrebienok hegyi állomására. A brit uralkodó és az edinburghi herceg csütörtökön érkezett Szlovákiába.

A hegyi állomáson elhangzott köszöntők után a királynő leleplezett egy emléktáblát, és felavatott egy speciális gyalogjárót, amelyet ködben és hideg időben is biztonsággal használhatnak kerekesszékes emberek is. Az uralkodó ezután a közeli Szepesszombatra (Spisska Sobota) ment, ahol néptáncosok és népdalénekesek műsorát figyelte. Közben férje Poprádon megtekintett egy geotermikus -és napenergiával üzemelő öko-turistaközpontot.

II. Erzsébet később csatlakozott férjéhez, és négyezer szlovák szurkoló örömére elindított Poprádon egy hokimeccset. Ő dobta be a korongot a kezdéskor. Ez volt a brit uralkodó utolsó programja hazautazásuk előtt Szlovákiában, ahol csütörtökön vezető politikusokkal találkozott Pozsonyban. A szlovák lapok az ország története egyik legfontosabb diplomácia eseményének nevezeték a látogatást.