Langerné Victor Katalin: példaértékű együttműködés jött létre a bihari térségben

Biharkeresztes – Példaértékűnek tartja a társadalmi felzárkózásért felelő helyettes államtitkár azt az alulról jövő kezdeményezést, amely a bihari térségben az iskolai szegregáció megelőzése és általában a térségi összetartás érdekében jött létre. Langerné Victor Katalin az együttműködésről szándéknyilatkozatot írt alá a helyi református egyházkerület, a helyi tankerület és egy civil szervezet képviselőjével, valamint az érintett polgármesterekkel együtt pénteken Biharkeresztesen.

A helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta, a térségi szándéknyilatkozat egy egyszeri komoly problémából és annak megoldásából nőtte ki magát: 2015 elején “nagyon rossz visszhangja volt annak, hogy a református egyház Komádiban iskolát nyitott”, és az Igazgyöngy Alapítvány nyílt levelére válaszként, a minisztérium és az egyház kezdeményezésére egyeztetés indult az egyház, az államtitkárság és a civil szervezet, valamint a tankerület részvételével arról, “milyen folyamatok vannak a térségben, hogyan jutottunk ide”.

Ebből a megbeszélésből született az a szándék, hogy mindenkit be kell vonni, aki a térségben a gyerekekért és az ott élő családokért felelős, és minden döntést, amely őket érinti, a társadalmi beilleszkedésüket segíti vagy hátráltatja, “azt meg kell beszélni” – ismertette.

Az aláírók azt fejezték ki a szándéknyilatkozattal, hogy fontos számukra a térségben élők integrációja, a gyerekek minél magasabb színvonalú oktatása, a befogadás növelése – mondta a politikus.

A dokumentumot a helyettes államtitkár mellett aláírta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Nagy Zsolt, az egyházkerület Bihari Egyházmegyéjének esperese, a három érintett település, vagyis Biharkeresztes, Berettyóújfalu és Komádi polgármestere – Barabás Ferenc (független), Muraközi István (Fidesz-KDNP) és Tóth Ferenc (Fidesz-KDNP) -, továbbá Kapornai Judit, a Berettyóújfalui Tankerület vezetője, valamint L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója.

Langerné Victor Katalin kiemelte, a kezdeményezés célja az, hogy “a térségi összetartás már a gyerekeknél elkezdődjön”. Mindannyian egyetértenek abban, hogy a szegregáció nem az iskolában kezdődik, hanem sokkal mélyebben gyökerezik – hangsúlyozta. Ha a családok nem ismerik egymást, ha az intézmények között nincs párbeszéd, akkor az utóbbiak nem tudják segíteni az itt élőket, hogy összetartsanak, együttműködjenek. Akkor a problémák, mire a gyerekek az iskolába kerülnek, már halmozottan fognak mutatkozni, tehát sokkal hamarabb kell segítséget nyújtani – szögezte le, hozzátéve: a kezdeményezésben a helyi óvodák vezetője is részt vesz.

“Szeretnénk, ha jó impulzusok érnék az itt felnövő a gyerekeket, hogy felnőttként is itt akarjanak élni” – fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár egyedülállónak nevezte “a sokszínű és széleskörű összefogást”, amelynek következő lépése, hogy legkésőbb 2017 januárjában felállítanak egy munkacsoportot, ez kidolgozza az intézkedési tervet. Ebben minden résztvevő konkrét vállalásokat tesz, jelezve, mivel tud hozzájárulni a célokhoz – mondta.

Az államtitkárság a lehető legtöbb fórumon példaként szeretné állítani ezt az együttműködést az ország többi nehéz helyzetű térsége elé, hogy hasonló módon fogjanak össze, és a saját életükért, térségükért kezdjenek el közösen gondolkodni, dolgozni – tette hozzá.

– MTI –