Lakva adnák el a Szondit?

Zárt ülésen tárgyalta legutóbbi ülésén a közgyűlés a Szondi telep eladását. (Bár az ellenzéki képviselők az ülés elején megkérdezték, miért nem lehet nyilvános a tárgyalás, a városvezetés üzleti ügyekre hivatkozva utasította el a felvetést.)

A zárt ajtók mögött történtekkel kapcsolatban a testületi ülés idején annyi szivárgott ki, hogy kemény vitát szított a téma (több mint egy órát tárgyalták a képviselők), s hogy az előterjesztést végül levették a napirendről. Később megtudhattunk valamennyit a részletekről, de a megkérdezett képviselők nem adták nevüket az elmondottakhoz.

Háromszázan

Az előterjesztés a Szondi telep – másfél hektáros, azaz 15 ezer négyzetméteres területről van szó – értékesítését tartalmazta. Az eladást azonban bonyolítja, hogy 59, komfort nélküli bérlemény található rajta, amelyben jogcímmel élnek családok, ez nagyjából 300 embert jelent.

Az előterjesztés szerint, tudtuk meg több képviselőtől is, a területet adná el ugyan a város, ez azonban a bérleményeket, sőt, a benne lakó embereket is jelenti. A főleg romák által lakott területről azt tartják, „jó helyen van”, vagyis frekventált helyen lévő, kereskedelmi célra alkalmas.

Kétségek maradtak?

A telepet megvásárolni kívánó ügyvéd is jelen volt az ülésen, bár a tárgyalás nagy részét az ajtón kívül töltötte. A közgyűlés őt is meghallgatta. Információnk szerint elmondta, törvényes úton, a jogszabályokat betartva lakás vagy pénz felajánlásával oldaná meg a bérlők telepről való elhelyezését.

Ám valószínűleg maradhattak még kétségek a honatyákban az ügyet illetően, mert (miután a városvezető MSZP-s képviselők időt kértek), az előterjesztés napirendről való levétele mellett döntöttek. Hogy a következő hónapban újratárgyalják-e? Szintén a képviselők által elmondottakra tudunk hagyatkozni: még nem lehet tudni.

H. M.