Lakossági riasztórendszert adtak át Borsod megyében

MoLaRi-nak nevezték el azt a monitoring és riasztórendszert, amelyet az országban elsőként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében adtak át a Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A rendszer lényege az, hogy súlyos ipari baleset esetén még azelőtt jelzi a bajt, mielőtt a lakosság észlelné azt.

Borsod megyében 17 veszélyes üzem működik, a magyarországi megyék közül ez az egyik legveszélyeztetettebb. A veszélyes üzemek környezetében, hét településen összesen harmincegy riasztó-tájékoztató eszközt telepítettek. Ezeknek az eszközöknek az adatait a katasztrófavédelmi igazgatóság miskolci központjában egy számítógépen rögzítik. Ha veszély van, a rendszer azonnal jelez, így meg tudják állapítani, honnan, milyen jellegű gáz, vagy egyéb veszélyes anyag került a levegőbe. A rendszeren keresztül tájékoztatni is tudják a lakosságot arról, hogy mi a teendő.

A rendszer kiépítését az Európai Unió támogatta. Az üzem első próbája március 26-án, hétfőn 13 órakor lesz, ekkor már a lakosok is hallhatják az úgynevezett “morgató próbát”, vagyis egy csökkentett üzemű szirénajelzést és a hangos tájékoztatást.