Mi a különbség a magyal és a fagyal között?

A kép felső részén a fagyal, alsó részén a magyal
A kép felső részén a fagyal, alsó részén a magyal
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Mit is érdemes tudni erről a két téli cserje­fajtáról?

Többen is keverik a fagyalt és a magyalt, előbbit neve alapján téli növénynek gondolják. Lássuk, mit is kell tudni erről a két, termésével a téli kertnek valóban díszét jelentő cserjefajtáról.

A magyal alapfaj általában 3-15 méterig nő meg. A levelek széle fodros, szúrós hegyűek, 10 centiméter hosszúak, 5 centiméter szélesek. Illatos virágai fehérek vagy rózsaszín árnyalatúak, tavasz végén, május-júniusban nyílnak. Termése borsó nagyságú, élénkpiros. Viszonylag szárazságtűrő, de az öntözést meghálálja. A táp­anyagban gazdagabb talajokat szereti, meszes talajokon is jól fejlődik. Fiatalon kissé fagyérzékeny, a napos és fél­árnyékos helyeket szereti. A piros termésekkel megrakott növények, különösen havas teleken, rendkívül impozáns díszei kertjeinknek. Magról könnyen szaporítható, de a fiatal magoncok fagyérzékenyek. A változatokat nyár végén félfás dugványozással szaporíthatjuk.

Illatos virágok

A fagyal 3-5 méter magas, sűrű, mereven felálló ágú, lombhullató cserje. Levelei fényes sötétzöldek, sokáig – az első fagyokig – a növényen maradnak. Sárgásfehér, illatos virágai 10 centiméteres bugákban, június-júliusban nyílnak. Kékesfekete terméseit ősszel hozza. Általában középkötött, kötött kerti talajokban érzi jól magát, napos vagy félárnyékos helyen. Sövények kialakítására kitűnően alkalmas, a metszést jól viseli.

ÉM


Karácsonyi kaktusz
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az év végi ünnepek kedvenc virágzó cserepes növénye lett nálunk. Ez a színpompás növény fehér, piros és rózsaszín színváltozatban is létezik, többféle méretben. Bár neve alapján decemberre tennénk, de valójában októbertől egészen február végéig is virágzik ideális...

A csipkebogyó nagyon gazdag C vitaminban
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Két olyan növényünk is van, amelynek termése vitaminforrásként áll rendelkezésre. Télidőben kevesebb, saját termesztésű, friss gyümölcs kerül az asztalunkra. A télire elrakott alma, körte, szőlő ad ilyenkor megfelelő vitaminforrást, azonban nem szabad megfeledkezn...Lakóhelyem.
BOON.HU


hirdetés