Honismeretből jelest kaptak

Akt.:
A honismeret kiemelt támogatói az idei évben, akik emléklapot kaptak
A honismeret kiemelt támogatói az idei évben, akik emléklapot kaptak - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Kihirdették a hazánkban különleges, megyei honismereti gyűjtőpályázat díjazottjait.

Végéhez ért az Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázat, amelynek eredményhirdetését a Hon­ismereti Kutatók Szakmai Napján, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület.

– Büszkék vagyunk rá, hogy több mint ötven éve folyamatosan működik a honismereti gyűjtőpályázat, amely országosan is egyedülálló – mondta Titkos Sándorné, az egyesület elnöke. – Bodgár Ferenc és Lajos Árpád a Herman Ottó Múzeum etnográfusai 1962-ben kezdeményezték a szakmai versenyt. A gyűjtőpályázat eredményeképpen mára több mint százezer oldalnyi kutatható anyag és eredeti dokumentum gyűlt össze. A pályázatot Istvánffy Gyula országosan ismert miskolci etnográfusról és pedagógusról nevezték el. Idén több mint 2300 oldalnyi pályamunka született meg.

Életművek és néprajz

– Kétévenként írjuk ki a pályázatot, az idei a negyvenötödik, amelyre huszonnégy pályázó harmincegy, időnként több szerzős, rendkívül magas színvonalú önálló kutatása érkezett be. Ebből tizenkettőt az ózdi Lajos Árpád Honismereti Kör tagjai küldtek. Kiemelt témakörök a huszadik század tragédiái és jeles honismereti személyiségek bemutatása volt néprajzi, honismereti és életmű kategóriában. Mindezt muzeológusok értékelték, különös tekintettel a téma eredetiségére – tudtuk meg dr. Bodnár Mónika egyesületi titkártól, a Herman Ottó Múzeum etnográfusától.

A díjazottak mellett az Országos Honismereti Szövetség emléklapot ajándékozott azoknak, akik a legtöbbet tették a megyei honismereti mozgalom érdekében 2018-ban. Név szerint Bozsvári József, Bukodiné Sólyom Ilona, Mátyus Balázsné, Oláh Zsolt, dr. Prokai Margit, Ráczné Földesi Csilla, Tarnóczi József és ifjabb Vass Tibor vehette át az elismerést dr. Székelyné Forintos Judit titkártól.

ÉM-DA


Díjazottak

Emléklapot kaptak: Bózsvári József (Kazincbarcika), Bukodiné Sólyom Ilona (Kazincbarcika, Szalézi Szent Ferenc Gimnázium), Mátyus Balázsné (Miskolc, Zrínyi Ilona Gimnázium), Ráczné Földesi Csilla (Encs, Abaúji Honismereti-helytörténeti Egyesület), Tarnóczi József (Ónod, Lórántffy Zsuzsanna Honismereti Egyesület), Ifj. Vass Tibor (Ózd, Lajos Árpád Honismereti Kör)

A XLV. Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázat

Honismeret kategória: 1. Krusóczki Ferenc, 2. Bokor Sándor 3. Kurucz János
Néprajz kategória : 1. Kiss László, 2. Farkas Éva 3. Kovács László
Életút kategória: 1. dr. Kúti István 2. Bodon Gabriella
Különdíj: Pozbai DezsőnéLakóhelyem.
BOON.HU


hirdetés