Miskolc

2019.07.17. 19:00

Továbbra sem nyugodtak a kiliániak

Úgy tűnik, az egészségházzal kapcsolatos elképzelések egyelőre csak a végtelenben találkoznak.

Tajthy Ákos

A játszótér és park helyére épülne az új orvosi rendelő

Fotó: Ádám János

Továbbra sem tudni, hogy pontosan hol, és pontosan milyen formában épül fel a Dél-Kiliánba tervezett új egészségház. A tervezett új rendelőkre a városrészben élőknek és az ott praktizáló orvosoknak is szüksége lenne, hiszen a jelenlegiek már nagyon elavultak, ráadásul az oda vezető lépcsősor is rossz állapotú.

A tervezett létesítmény eredeti helye az Otthon tér, ahol a beruházás a helyiek szerint legalább ötven fa kivágásával járna. A témában a lakosság, a térség önkormányzati képviselői és az önkormányzat a Miskolc Holding, valamint a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet részvételével korábban lakossági fórumot is tartottak.

Egyeztettek, de nem velük

Ennek az eredménye lett az a helyiekből és képviselőkből álló munkacsoport, melynek az a feladata, hogy alternatívákat dolgozzon ki az egészségházzal kapcsolatban. Ezt követően egy ideig „csend volt”, a múlt héten viszont egyeztetés volt a városházán a témával kapcsolatban – erről az egyik helyi hírportál számolt be. Itt Pfliegler Péter alpolgármester kijelentette: Miskolcnak mint Green City akkreditált városnak „eszében sincs ötven fát kivágni”, legfeljebb nyolcat érinthet a beruházás, de helyettük duplaennyit ültetnek majd. A hírek szerint az egyeztetésen a helyi háziorvosokat és a lakosságot tájékoztatták a tervezett építkezéssel kapcsolatos aktualitásokról.

– A tájékoztatóról mi is a sajtóból értesültünk és meg kell mondjam, furcsálltuk, hogy a munkacsoport ezen nem vehetett részt, mi oda meghívást sem kaptunk – mondta el lapunk érdeklődésére Radányi Judit, a korábbi cikkünkből már megismert „lakóközösségi szószóló”.

A helyiek most egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy miért nem tájékoztatták korábban a kiliániakat a létesítményről, hogyan nézne ki az új épület, javulna-e a pályázati pénzből a rendelők műszerezettsége és berendezése, és hogy miért ragaszkodik az önkormányzat az uniós pályázatból megvalósuló új egészségház felépítéséhez. A helyiek ugyanis – tette hozzá Radányi Judit – továbbra is a régi rendelők felújítását szorgalmazzák.

Természetesen a válaszokra is kíváncsiak voltunk. Hosszas próbálkozást követően lapzártánk idején értük el Szabó Máté városházi sajtószóvivőt, aki érdemben reagált a lakók felvetéseire.

– A régi épületben az önkormányzat csak résztulajdonos, felújítás esetén a közös épületrészek miatt valamennyi tulajdonosnak hozzá kellene járulnia a költségekhez. Egy egészségügyi intézmény szabványainak megfelelő lift beépítése aránytalanul sokba kerülne, az üzemeltetése, karbantartása, javítási költségei további komoly összeget jelentenek. Mindezek alapján olcsóbb és egyszerűbb egy új, korszerű, földszintes egészségház létesítése. Az Otthon térre tervezett létesítmény ilyen – részletezte a szóvivő. Megerősítette, valóban nincsen szó 50 fa kivágásáról, csupán nyolcról. „Ráadásul – a helyi rendeletnek megfelelően a kétszeresét – duplaannyit, tizenhat új fát ültet az önkormányzat.”

A szóvivő szerint nem fedi a valóságot az sem, hogy a lakókat ne tájékoztatták volna, hiszen – emelte ki – az önkormányzat az egyik nagyszámú társasházért felelős közös képviselővel közölte a tervezett fejlesztés részleteit.

Nem volt cím

– Az egyeztetésre a városi zöldszervezeteket is meghívtuk, sajnos nem tudták képviseltetni magukat. A kérdésben szereplő úgynevezett munkacsoport részéről hivatalos formában, viszontválaszra lehetőséget adó – tehát nevet, címet feltüntető – megkeresés nem érkezett a városházára, így nem is volt lehetőség személyesen meghívni vezetőiket – hangsúlyozta Szabó Máté, hozzátéve, az önkormányzat hamarosan részletes tájékoztatást nyújt a projektről a dél-kiliániaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában