Lakiteleken lesz a polgárőrség lovas tagozatának központja

Megalakult a lovas polgárőrök szervezete
Megalakult a lovas polgárőrök szervezete - © Fotó: MTI | Ujvari Sandor
Lakitelek, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és a Lakitelek Népfőiskola vezetői csütörtökön megállapodtak, hogy Lakitelek lesz a lovas tagozat központja.

Túrós András tábornok, a 21 évvel ezelőtt alakult OPSZ elnöke elmondta: Lakitelek ismét történelmet írhat, az egységes lovas polgárőrség megalapításával.
A Lakitelek Népfőiskolán tartott egyeztetésen mások mellett részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is.
Túrós András hangsúlyozta, fel kell mérni, hány lovas polgárőr van a szövetségben. Jó elképzelésnek tartotta, hogy Lakitelekről felügyeljék a polgárőr szövetség lovas tagozatát.
Az OPSZ elnöke szerint a polgárőrség 700 millió forintos támogatása mellé további 100 millió forintra lesz szükség ahhoz, hogy a lovas polgárőrség országos szinten működhessen.
Hatala József országos rendőrfőkapitány dicséretesnek nevezte a korábban elindult lakiteleki kezdeményezést, azt, hogy 20 lovas csatlakozott a polgárőrséghez, és főleg a külterületeken történő járőrözéssel vigyáznak a közbiztonságra. Azt mondta, a rendőrségnek a lovas tömegsportba be kellene kapcsolódnia.
A lovasok kiképzéséhez Hatala József segítséget ígért. A nemzeti kultúra részének nevezte a magyar lovaséletet, melybe – mint mondta – az ifjúságot is be kell vonni.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, hétszeres kettes fogathajtó világbajnok közölte, támogatja azt az elképzelést, hogy pénzhez jussanak azok, akik lovas járőrözés keretében a külterületeken ellátják a szolgálatot. Fontosnak tartotta, hogy az oktatás egységes szakmai alapra épüljön.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra: az új kormány politikai támogatást ad ahhoz, hogy országos szinten is fejlődésnek induljon a lovaskultúra.
Lezsák Sándor felajánlotta, hogy a népfőiskola területén – az úszásoktatás mintájára – a lovasoktatás is megvalósulhasson.
Bejelentette: augusztus 18-án megrendezik a lovas polgárőrök szemléjét Lakiteleken, majd szeptembertől a Lakitelek Népfőiskolán elindulhat a lovaspolgárőr-képzés.
Rácz Adrienn, az OPSZ lovas tagozatának elnöke elmondta: az OPSZ elnökségének szakmai tagozataként 2012. április 20-án megalakult a lovas tagozat.

– MTI –