Lakat a vizsolyi patikára

Akt.:
26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést a patikus - illusztráció
26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést a patikus - illusztráció
Vizsoly – Visszavonta a működési engedélyét, és bírságot szabtak ki a működtető cégre. Hová mehetnek a vizsolyiak?

A vizsolyi Attila Patika működtetője súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat, szakmai szabályokat, ezért bezáratta a gyógyszertárat, s 5 milliós bírságot szabott ki rá a hatóság. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla tájékoztatása szerint a tisztigyógyszerészek a gyógyszerek kiadására vonatkozó jogszabályok ismételt és súlyos megsértését tapasztalták Vizsolyban.

Az OGYÉI szakemberei helyszíni ellenőrzéseik alkalmával a 2015. január 1. és 2016. február 26. közötti időszak forgalmi adatait vizsgálták. Ez idő alatt 28-féle, összesen 23 758 doboz vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadását igazolták. Ezek közül 21 készítmény (18 157 doboz) pszichotróp gyógyszer volt, amelyeket kizárólag vény ellenében adhatták volna ki a patikában, orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek is. (A jelenleg hatályos jogszabályok szerint orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek – amennyiben végzettségét hitelt érdemlően igazolni tudja – vényköteles gyógyszer legfeljebb harminc napra elegendő mennyiségben vény nélkül is kiadható. Ám a pszichotróp anyagként minősített gyógyszer számukra is csak recept ellenében adható ki!)

Csak látásból…

A gyógyszertár a vizsgálat alapján mindösszesen 26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést. A hatósági ellenőrzés során a patika vezetője nem tudta bemutatni a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadását rögzítő nyilvántartását, így a gyógyszert átvevő személyek azonosítására nem volt lehetőség. A patika élén álló személyi jogos gyógyszerész állítása szerint a gyógyszereket 20–30 környékbeli, vizsolyi, vilmányi, hernádcécei lakos részére adta ki, ám mint mondta: „név szerint nem ismerte őket, csak látásból”. Ez azért is súlyos probléma, mert a gyógyszertárból a betegekhez kerültek olyan szigorú orvosi kontrollt igénylő készítmények, melyek a megfelelő szakorvosi/orvosi ellen­őrzés teljes hiánya miatt fokozott egészségügyi veszélyt jelentenek, kiszámíthatatlan hatások léphetnek fel, gyógyszerfüggőség alakulhat ki és veszélyes kölcsönhatásban állnak az alkohollal – figyelmeztet dr. Pozsgay Csilla.

Új nyílhat

Vizsoly polgármestere és a Magyar Gyógyszerészeti Kamara (MGYK) elnöke egyeztetése nyomán várható, hogy a közeljövőben újra nyílhat gyógyszertár Vizsolyban. Addig a falu 867 lakója számára a közelben három településen érhető el gyógyszertár: fiókpatika van Boldogkőváralján (6,7 km) és Novajidrányban (5,9 km), Encsen (16 km) pedig három közforgalmú gyógyszertár működik. Ahhoz, hogy Vizsolyban újra nyithasson gyógyszertár, vagy a helyi önkormányzatnak, vagy egy, a közelben lévő patikának kell az OGYÉI-hez fordulnia. Előbbi esetében közforgalmú gyógyszertár létesítési pályázatot ír ki a hatóság, utóbbi esetében pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt.

– Szalóczi Katalin –


Az elérhető gyógyszertárak Vizsoly környékén

1. Gránátalma Gyógyszertár
Encs, Gagarin út 2/b, 46/587-320

2. Gyógyír Gyógyszertár
Encs, Petőfi utca 1., 46/386-364

3. Karitasz Gyógyszertár
Encs, Bem J. utca 7., 46/587-306

4. Boldogkőváralja Fiókgyógyszertár
Boldogkőváralja, Kossuth utca 38.

5. Novajidrány Fiókgyógyszertár
Novajidrány, Vizsolyi út 5–7.

hirdetés


hirdet�s