Lakásvita Zuglóban – nem költözhet két roma család az egyik iskolával közös telekre

Bírósághoz fordul a Roma Polgárjogi Alapítvány, mert a zuglói önkormányzat nem enged beköltözni két roma családot azokba a lakásokba, amelyeket korábban kiutalt nekik. Az épület egy iskolával közös területen van. Állítólag az intézmény igazgatója nem szeretné, ha romák költöznének oda, a közös telken lévő milliós értékeket félti. A hivatalos indoklás szerint a családok azért nem költözhetnek be, mert rossz a ház statikai állapota.

Egy hétgyermekes asszony kapna lakást a Fűrész utcában, illetve egy olyan nő, aki egyedül neveli fogyatékkal élő fiát. Ideiglenes cserelakásokról van, mindkét család mostani otthonát felújítják. A zuglói vagyonkezelő iroda a bérleti szerződés aláírása után közölte velük, hogy nem kapják meg a lakásokat.

A Zuglói Családsegítő Szolgálatnál úgy tudják: a Telepes utcai általános iskola igazgatónője nem szeretné, ha a romák az intézmény mellé költöznének. Ez derül ki az egyik önkormányzati képviselő feljegyzéséből is, aki a polgármesteri hivatal lakásgazdálkodási osztályának vezetőjét kereste meg az ügyben.

A Roma Sajtóközpont is megkereste Karácsonyi Istvánt, aki elismerte, hogy kapott levelet az iskola igazgatójától: ő azonban azt kérte, hogy ne adják bérbe az épületet, mert azt az intézmény szeretné használni.

A Telepes utcai iskola igazgatója a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: az iskola udvarán több millió forint értékű felszerelést tárolnak, ezért nem szeretné, ha bárkinek is kiadnák a lakásokat. Az épületben, ha megkapnák, raktárt alakítanának ki – tette hozzá Pappné Tóth Edit. Az iskolaigazgató egyelőre nem reagált arra, hogy a Roma Polgárjogi Alapítvány eljárást akart indítatni az ügyben.Sporthírek