Lakástűz: idén több az áldozat, mint tavaly

Itthon nem csökkent idén a lakástüzek száma, az áldozatok száma viszont több mint 15 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

2005-ben eddig körülbelül 3 és félezer lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, az előző években ez a szám 6 ezer és 6500 között volt, vagyis az eltérés egyelőre nem jelentős. Idén eddig 128-an haltak meg lakástűzben, tavaly ugyanebben az időszakban 111 áldozatról tudott a kataszrófavédelem, éves szinten pedig 157-ről.

Lakástűzben főleg gyerekek és idős emberek halnak meg, ők tudják ugyanis a legkevésbé megvédeni magukat. Az ilyen tragédiák nagy része szegény családoknál történik, mert nekik nincs pénzük korszerű fűtésre, így kályhával fűtenek, ami jóval tűzveszélyesebb.
Három kiváltó oka van még mindig a lakástüzeknek: ezek a nyílt láng, az elektromos zárlat és az ágyban dohányzás – mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A szóvivő egyben felhívja a figyelmet arra, hogy még a fűtési szezon előtt érdemes átvizsgáltatni a fűtési rendszert, még akkor is, ha az a legkorszerűbb. Ezzel megelőzhetőek a szénmonoxid-mérgezések is – mondta Dobson Tibor.