Lakássá válnak a miskolci gyárépületek?

Miskolc – A loft-láz lassan Magyarországot is eléri. Budapesten már egyre többen képzelik el az életüket különleges hangulatú, régi gyárépületekből kialakított otthonokban. Vajon Miskolcon van-e jövője a szokatlan lakástípusnak?

Viszlai József, Miskolc város főépítésze felé eddig még nem jeleztek gyárépületek lakhatóvá alakításáról szóló igényeket. “A loft-építészet fejlődését a borsodi megyeszékhelyen – hiába a számtalan ipartelep és használaton kívüli gyárlétesítmények, üzemcsarnokok – több tényező is akadályozza” – árulta el. Nyugat-Európában, ahol a műteremlakások továbbfejlődött változataiként a loftok virágkorukat élik, volt raktárépületeket alakítanak át.

Magyarországon még gyerekcipőben jár a vállalkozás, és a miskolci térhódításnak nem kedveznek a nehézipari létesítmények. Ezekben több helyütt máig kisipari munka folyik, így a környezeti adottságok lehetetlenné teszik az otthonok létrehozását. Ráadásul a budapestiekkel ellentétben, amik frekventált helyen, többségében a városközpontban helyezkednek el, a miskolciak fekvése nem éppen kedvező. “A volt Digép és LKM több mint hetven cég osztatlan birtokában van” – tudtuk meg egy érdekelt cégtulajdonostól. Így, amíg a tulajdonosok nem jutnak közös nevezőre, és nem tudnak szabályozási koncepciót létrehozni, nincs realitása a befektetésnek.
Viszlai József építész-fantáziáját azonban izgatják a gyárépületekben rejlő lehetőségek. “Előbb-utóbb történnie kell valaminek” – bizakodik. A volt Cementipari Gépjavító silóépületével kapcsolatban neki is voltak elképzelései. “A felmérés elkezdődött ugyan, de attól tartok, a piacot még sokáig a magas energiaárakhoz való alkalmazkodás fogja meghatározni, hiszen a gyakran öt-hat méteres belmagasságú, hatalmas alapterületű helyiségek befűtését nem könnyű megoldani. De azért remélem, hamarosan itt, Borsodban is felfedezi a különleges megoldásokra és tág terekre fogékony, no meg mindezt megfizetni képes réteg a loft-lakások varázsát” – fejezte be a főépítész.

Mi a fene az a loft?

A loft-típusú lakások eredetileg elhagyott gyárépületek, üzemcsarnokok átalakításával, lakhatóvá tételével jönnek létre. Legtöbbször egyetlen, gyakran százhúsz négyzetmétert meghaladó helyiségből állnak. Nagy belmagasság, hatalmas ablakok, ipari csarnokokra jellemző gépészeti megoldások, és minden kényelemmel és újdonsággal ellátott multifunkcionális lakótér jellemzi őket.

Két típusa van: a valóban régi, gyárépületből lakássá alakított, és az újépítésű, de loft-jellegű, nagy légterű otthon. Gyökerei egyes források szerint az Egyesült Államok keleti-parti művészvilágához köthetők. Máshol úgy tartják, ők csak a követői voltak az 1800-as évek párizsi trendjének. A ma ismert loft lakások kialakulása a hetvenes évekre tehető. Ezek általában a belváros közvetlen közelében találhatóak. Nyugat-Európa nagyvárosaiban már hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvend a lakástípus. Főleg a jól kereső, fiatal párok és a szinglik körében felkapott. A fővárosi ingatlanpiacon csak néhány éve mutatkozik kínálat irántuk, de a kereslet egyre bővül, és tartósnak mutatkozik. A loft lakásokat árban a felső-közép kategóriát megcélzó négyszázötven-ötszázötvenezer négyzetméterenkénti ár jellemzi.


– zsana –
Kapcsolódó cikkek: