Lakáspiaci körkép: követi-e Miskolc is a fővárosi árhajrát?

Akt.:
Lakáspiaci körkép: követi-e Miskolc is a fővárosi árhajrát?
A magas lakáspiaci árak nem újkeletűek manapság – sokakat foglalkoztat a tény, hogy egyre drágább és egyre nehezebb ma Magyarországon ingatlant találni.

Sokan azzal érvelnek, csak felzárkózunk a régióhoz, többen viszont csupán egy átmeneti időszaknak ítélik a jelenlegi helyzetet. Állást foglalni ezzel kapcsolatban nem szeretnénk, viszont a lakáspiac jelenlegi helyzetének felmérése érdekében egy rövid összefoglalóval készültünk mai cikkünkben. Bemutatjuk, mik jelenleg az átlagárak a lakáspiacon, mekkora a különbség egy-egy nagyváros között. Végül pár hasznos tippet is adunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük a lakáskeresési folyamatot a jelenleg fennálló, intenzív lakáspiaci körülmények között.

A lakásárak az egekben vannak, és nem ritka olyan esetekről is hallani, amikor a túlzott verseny miatt már egymás elől licitálják el a vásárlók a megvásárolni kívánt ingatlant. Sokan úgy vélik, elértük azt a pontot, amikor sokan inkább már el sem kezdenek lakást keresni – minek, ha úgyis reménytelen?

Valóban reménytelen? Egy ingatlanhirdetéseket összesítő, nemzetközi startup, a Flatfy fejlesztői nem tartják annak.

Minden ingatlan-és albérletkereső legnagyobb fájdalma az, hogy minden egyes ingatlanos oldalt végig kell néznie, hogy egyáltalán hirdetésekre leljen. Ez nemcsak rendkívül fárasztó, de nagyon időigényes is. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg a duplikáció – sokszor ugyanazokon a hirdetéseken megyünk át újra és újra, csak más hirdetői oldalakon. Az ingatlanhirdetéseket összesítő keresőmotort kifejlesztő Flafty azzal a céllal jött létre, hogy megkímélje látogatóit ettől a hosszadalmas folyamattól. Az oldal keresőmotorával felére csökken az ingatlankereséssel töltött idő, hiszen egyetlen helyen kapunk kézhez minden ingatlanhirdetést az adott régióban. A keresőmotor jelenleg 37 országban működik és naponta több, mint 75 ezer ingatlanhirdetést dolgoz fel annak érdekében, hogy segítse az ingatlankeresők mindennapjait. Oldalukon összetett szűrési funkciók is megtalálhatók, így kereshetünk eladó ingatlant, kiadó albérleteket, de akár kiadó szobát is. Szűrhetünk városra, árra, négyzetméterre, szobaszámra vagy további, általunk meghatározott kikötésekre.

Egy biztos tehát, a megfelelő eszköz már megvan az ingatlankereséshez. Sokakat viszont továbbra is a magas árak tartanak vissza. Utánajártunk hát, mi a helyzet most a piacon.

Rövid körkép a magyar ingatlanpiacról

Az alábbi grafikonból egyértelműen kiderül, hogy ha összevetjük a fővárosi, és a többi magyar nagyváros ingatlanárait, még mindig jelentős a különbség. Míg egy egyszobás lakás ára Miskolcon átlagosan csupán 11 millió forint, addig ugyanez Budapesten 28 millió forintba kerül. A kettő között természetesen van átmenet: Kecskeméten az átlagár 21,4 millió, Pécsett pedig 14,9 millió forint. A grafikon alapján viszont a nagyvárosok közül még mindig Miskolcon lehet a legkedvezőbben lakást venni.

A kutatásból kiderül továbbá az is, hogy az árkülönbség még szignifikánsabb, ha nagyobb összterületű lakásról van szó. Egy négyszobás lakás például Nyíregyházán 25,5 forintért érhető el, ugyanez Budapesten pedig átlagosan több, mint 76 millió forintért. Érdekesség viszont, hogy ebben a viszonylatban nem Miskolc számít a legdrágábbnak: egy négyszobás miskolci lakás átlagára 36,9 millió forint, és ezzel a középmezőnyben van, ha nagyvárosi átlagárakról van szó.

A KSH tavaly azt nyilatkozta, hogy az elmúlt pár évben egyre népszerűbbek kisebb, esetleg gyengébb adottságú lakások, hiszen könnyebben megfizethetők:
“ Az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára kisebb mértékben nőtt, és csak 2,8 százalékkal lett magasabb, mint 2016-ban volt. A bázisidőszakra jellemzőnél alacsonyabb minőségi összetétel azt jelzi, hogy élénkülni kezdett a kistelepülések ingatlanpiaca.“

Nehéz helyzetben vannak tehát azok, akik most próbálnak lakást venni, vagy albérletet keresni. Van viszont néhány hasznos tippünk annak érdekében, hogy ezt a folyamatot kicsit megkönnyítsük.

Így keress ingatlant hatékonyan

A piac felmérése

Mielőtt belevágnál az ingatlankeresésbe, mérd fel jól a piac helyzetét. Fontos, hogy tisztában légy vele, mik az adottságok, milyenek az átlagárak. Tudnod kell, mi az ami olcsónak számít és mi az, aminél biztosan találsz kedvezőbbet.Az online ingatlanár kalulátorok például hasznos információt nyújthatnak nekünk arról, milyen ár számít átlagosnak és mi az, aminél biztosan találunk kedvezőbbet.

Hatékony eszközök használata

A cikk elején is említettük, mekkora jelentőséggel bír, hogy milyen eszközöket használunk ingatlankereséshez. Az időkérdés kulcsfontosságú, ha lakáskeresésről van szó, így fontos, hogy időnket jól beosszuk és hasznosan, hatékonyan töltsük. A Flatfy keresőmotorát használva biztosak lehetünk afelől, hogy figyelmünk a legfontosabb dolgokra összpontosul.

Ismerősök és a kapcsolati tőke

Végül pedig megemlítenénk, milyen hasznos lehet ismerőseinket is beavatni ingatlanvásárlási szándékainkba. Lehetséges, hogy épp ők is ingatlant árulnak, vagy ismernek valakit, akivel össze tudnak kötni minket. Egy idegen ingatlanbefektetőnél biztosan kedvezőbb feltételeket ajánlanak majd.

 

– PR cikk –

Címkék: ,