Lakásfelújításkor gondoljon a villanyszerelésre is!

Akt.:
Lakásfelújításkor gondoljon a villanyszerelésre is!

A lakásfelújítás és korszerűsítés alkalmával gyakran előfordul, hogy villanyszerelési munkálatokkal találjuk szembe magunkat.

A régóta működésképtelen villanykapcsoló, vagy az újonnan vásárolt berendezés beüzemelése mind olyan teendők, melyekkel hajlamosak vagyunk várni, de előbb vagy utóbb biztosan sorra kell, hogy kerüljenek. Sokszor azonban azt gondoljuk, hogy az apró feladatokat mi magunk is el tudjuk végezni, szakember segítsége nélkül. Mielőtt azonban a villanyszerelés munkálataihoz nekilátna, érdemes tisztában lennie néhány olyan dologgal, melyek saját biztonsága érdekében nélkülözhetetlenek.

Felújítás régi lakásokban

Elsősorban a régi építésű ingatlanok esetében jelentenek problémát azok a vakolatba elhelyezett kettős szigetelésű alumínium vezetékek, amelyeket előszeretettel alkalmaztak a 70-80-as években, ezek ugyanis nehezen bírják a napjainkban használatos berendezések terhelését. Amennyiben régi ingatlanban él, érdemes szakemberrel átvizsgáltatnia a rendszert, hiszen ezzel akár a lakás kigyulladását is megelőzheti. A doktorvillany.hu is azt javasolja, hogy az ilyen munkálatokat célszerű a festés előtti időszakra ütemezni, ugyanis kevés bosszantóbb dolog van annál, mintha utólag derül fény arra, valójában komoly villanyszerelés és felújítás vált szükségessé.

Figyeljen az energiatakarékosságra!

Nem csak arra gondolunk, hogy használaton kívül érdemes kikapcsolni a számítógépet, hanem az olyan mindennapokban használatos eszközök átvizsgálására is, mint amilyen a bojler. Márkától függetlenül egy idő után sok vízkő jelenik meg a készülék belsejében, amelynek biztos jele, ha az kevesebb meleg vizet képes kiengedni, és közben sistergő hangot ad. Ilyenkor a kényelmi szempontokon túl az energiatakarékosság érdekében is célszerű azt megnézetni szakemberrel, ugyanis a karbantartás után jóval kevesebbet fog fogyasztani a berendezés. Hasonló a helyzet a régi villamos hálózat átvizsgáltatásával, ugyanis ha a vezetékek keresztmetszete nem megfelelő, vagy a laza, sodrott csatlakozások túlmelegszenek, akkor a tűzveszélyesség mellett az energiapazarlással is számolnunk kell, hiszen a nagyobb ellenállás miatt az energia egy része meleg formájában elvész.

Előzze meg a tűzveszélyt!

A tapasztalatok villanyszerelés kapcsán azt mutatják, hogy zárlat gyakorlatilag bárhol bekövetkezhet, de a komolyabb problémák elkerülése végett nélkülözhetetlen a beépített, önműködő zárlatvédelem. Ennek kialakítását mindenképpen ajánlott szakemberre bízni, ugyanis csak így garantálható, hogy az olyan minőségben kerüljön kialakításra, mely zárlat esetén azonnal, a másodperc töredéke alatt megszakítja az áramkört, ezzel megelőzve a tűz kialakulásához szükséges energiamennyiséget. Villanyszerelés során a fővezetékek zárlatvédelme érdekében úgynevezett kismegszakítót szoktunk alkalmazni, de bizonyos, nagyobb áramerősségű biztosítók esetében az úgynevezett késes biztosító beépítése is kötelező. A megelőzés érdekében célszerű villanyszerelés során a kötések megfelelő kivitelére és azok karbantartására is odafigyelni.

A mindennapi életben is vannak olyan apróságok, amelyekkel ugyan villanyszerelés nélkül, de sokat tehet otthona és szerettei biztonsága érdekében. Fontos, hogy az áramköröket és biztosítékokat ne terheljük túl, s a szakembert ne csak akkor hívjuk, ha már baj van, hanem akár megelőzés gyanánt is. A villanyszerelés időszakonkénti ellenőrzés jelleggel is ajánlott, különösen a régebbi építésű ingatlanok esetében. Amennyiben elektromos berendezések használata közben furcsa, égésre utaló szagot érez, azonnal áramtalanítson, és forduljon szakemberhez! Azt talán felesleges is mondani, hogy nedves kézzel ne használjon elektromos berendezést, és persze ha elmegy otthonról, akkor kapcsoljon ki minden, árammal működő készüléket. Az elővigyázatosság a területen rendkívül fontos, ne feledkezzen meg erről a hétköznapi rohanásban sem!