Lakásán támadtak az idős emberre

Oszlár – Baráti körben ünnepelte születésnapját az oszlári T. Á, aki társaival másnap reggel már csoportos rablás gyanúsítottjaként a rendőrségi fogdában ébredt.

A 23 éves nõ, nagynénje és még fiatalkorú barátja társaságában Tiszapalkonyán kezdte meg az italozást, majd, hogy annak folytatásához pénzt szerezzenek Oszlárra utaztak, ahol egy általuk ismert idõs bácsitól remélték a további mulatozás anyagi hátterének “biztosítását”.

Este 8 óra tájban érkeztek a kiszemelt lakóházhoz, ahol az egyedül élõ sértett már lepihent és TV-t nézett. Sem a zárt kapu, sem a bezárt bejárati ajtó nem jelentett akadályt a hívatlan vendégeknek, akik a kerítésen átugorva, majd a bejárati ajtót berúgva jutottak be a házba. Odabent a 73 éves tulajdonost egy karóval fejbe vágták, majd az asztalra letett 5.000 Ft-ját magukhoz véve távoztak.

A történtek után az erõsen vérzõ fejû sértett – aki szerencséjére 8 napon belül gyógyuló sérülésekkel úszta meg a támadást – a közelben lakó polgármestertõl kért segítséget, aki értesítette a rendõrséget és a mentõket.

A tiszaújvárosi rendõrök tekintettel a bûncselekmény körülményeire, az elkövetés brutális módjára – kiemelten kezelve, nagy erõkkel indultak forró nyomon az elkövetõk nyomába.
A településen végzett adatgyûjtés során a rendõrök tudomására jutott, hogy a faluban lakó T. Á-t és barátját korábban több alkalommal látták a sértett portája környékén.

A nyomozók a kapott információk alapján elsõként a tiszapalkonyai fiatalember lakására mentek, ahol T. Á. is tartózkodott. A gyanúba került fiatalok elõször tagadták, hogy aznap egyáltalán jártak volna Oszláron, de mivel ott többen is látták õket, elismerték, hogy a születésnapi bulit az oszlári rokonoknál folytatták, de a rablást ekkor még tagadták.
H.Zs. lakásán tartott házkutatást még be sem fejezõdött, amikor beismerte, hogy õ , T.Á. és annak nagynénje jártak a sértett lakásában.
A gyanúsítottak ellen csoportosan elkövetett rablás bûntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A bûncselekmény súlyossága illetve a szökés és összebeszélés veszélye miatt mind a három gyanúsítottat õrizetbe vették a tiszaújvárosi nyomozók. Március 22-én a Miskolci Városi Bíróság az elõzetes letartóztatásukat rendelte el.
Amennyiben bûnösségük bizonyítást nyer, velük szemben 5 és 15 év közötti szabadság-vesztés büntetés szabható ki.

HSz