Lajstromba veszik a helyi termelőket Miskolcon

A méz volt az egyik kiemelt téma a megyeházi rendezvényen
A méz volt az egyik kiemelt téma a megyeházi rendezvényen - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Vezető szerepet kapnak a megyei foglalkoztatási paktumban a kisvállalkozások.

A megye gazdasági fejlesztése érdekében életre hívott Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Foglalkoztatási paktum Helyi Termékek Műhelytalálkozójával akar segítséget nyújtani a megye gazdálkodásának egyre tekintélyesebb részét képező helyi termékek előállításával foglalkozó vállalkozásoknak, önkormányzatoknak tevékenységük sikeresebbé tétele érdekében.

Helyből, helybe…

A Helyi Termékek II. Műhelytalálkozójának most kedden a bor és a méz voltak a fő témái. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatási paktum a megye sok ezer potenciális munkavállalóját szólítja meg abban a reményben, hogy minél nagyobb arányban találnak majd maguknak hosszú távú munkalehetőséget vagy válnak vállalkozóvá.

Utóbbi lehetőségről ad teljes képet a Helyi Termékek Műhelytalálkozójának sorozata, amelyek során a megyére jellemző mesterségek képviselői cserélnek eszmét. Mindezek mellett a helyi termék, illetve helyi mester elektronikus kataszter kialakítása érdekében széles körű adatgyűjtést is végeznek. Az első eredmény, hogy jelenleg megyei szinten mintegy 130 helyi termelő adatai állnak már rendelkezésre.

A mostani találkozón a megye két autentikus, nagy hagyományokkal rendelkező, jelentős kézi munkaerőigénnyel bíró termék, a bor és a méz előállításának és piacra juttatásának lehetőségeit – új szemlélettel és határozott elképzelésekkel – mutatta be.

ÉM-SZB