Ladik döntő – vissza a középkorba

Akt.:
Ladik döntő – vissza a középkorba
Bikal – Vetélkedtek sajtóismeretből, dárdát vetettek, sodrófát hajítottak, gólyalábon járkáltak az országos döntő  résztvevői.

A bikali Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtokra megérkezni olyan érzés, mintha az ember egy időgéppel visszarepült volna a múltba. A LADIK – Lapot a Diákoknak országos médiavetélkedővetélkedőn részt vevő 17 csapat ebbe a mesés környezetbe érkezett szerda reggel. A birtokon végigsétálva még azt is elfelejtették, hogy perceken belül elkezdődik életük eddigi talán legfontosabb versenye.

Próbatétel minden szinten

A vetélkedő az élménypark Lovagtermében zajlott, festői környezetben. A három tagú zsűrit olyan elismert személyek alkották, mint dr. Kloss Andor, az AS-M Tanácsadója, Kovács Zsolt, az Inform Média Kft –től a Hajdú-bihari Napló főszerkesztő-helyettese, valamint Tálosi Péter, a Pannon Lapok Társasága képviselője. A versenyfeladatok palettája igen színes volt. Közülük néhány a diákok memóriáját, míg mások a megfigyelőképességüket tették próbára. A megmérettetésen az is kiderült, hogy a tanulók mennyire  ismerik a sajtóműfajokat. Az egyik legérdekesebb feladat az volt, mely a diákok rátermettségét tesztelte. Kaptak ugyanis egy lapot, melyen híres személyek képei  voltak, továbbá életükből néhány fontos információ. A fiataloknak villáminterjút kellett készíteniük velük, mintha most futottak volna össze az utcán. Kate Perrytől a legtöbben azt kérdezték volna, hogy szeretne- e gyereket, illetve hogyan érezte magát a magyarországi forgatáson. Johnny Deep a többség arról faggatta volna egy esetleges találkozás alkalmával, hogy a Karib Tenger Kalózai részei közül melyiket élvezte a legjobban, vagy éppen mennyire áll hozzá közel az általa alakított karakter. Antonio Bonfininek pedig leggyakrabban azokra a kérdésekre kellett volna felelnie,  hogyan érezte magát Mátyás király udvarában, továbbá arra is kíváncsiak voltak a diákok, hogy valóban annyira igazságos volt-e az uralkodó, mint ahogy tudjuk.

Szatmár megyéből is jöttek

Szintén érdekes volt az a feladvány, amelyhez a földrajzi ismereteiket is fel kellett használni. Kaptak ugyanis egy Magyarország térképet, amelyen feltüntették a megyék kontúrtjait, kiegészítve a versenyen résztvevő egyetlen határon túli megyével, Szatmárral – a Pennarágók csapata ugyanis onnan érkezett. A tanulóknak meg kellett nevezni a megyéket és az ott megjelenő napilapokat. Az utolsó feladat a diákok képzelőerejét tette próbára. A verseny rendezői tudósítást kértek a tábor két napjáról, mégpedig – hűen a helyszínhez- reneszánsz stílusban, ékes nyelven kellett megalkotniuk, majd a zsűri előtt felolvasniuk. Mondani sem kell, már a megírás közben is jókat kuncogtak a gyermekek.

Eddig még nem próbálták

A vetélkedő tehát remek hangulatban zajlott. Nagyon élvezték minden percét, sőt ha úgy adódna, újra szívesen végigcsinálnák még egyszer. Ők is tudják azt, amivel Körtvélyesi Csaba műsorvezető zárta a vetélkedőt: nem számít, ki hányadik lesz, hiszen azzal, hogy itt vannak, ők már nyertek. A vetélkedő fáradalmaiért cserébe izgalmas programokon vettek részt az ifjak délután. A délutáni események madárbemutatóval kezdődött. A finom ebéd után a tanulók a 7 próbás játékokon próbálhatták ki magukat, a kézműves és ügyességi feladatok a bikali élménybirtok egész területén párhuzamosan zajlottak. Olyan tevékenységeket próbálhattak ki a nebulók, melyek nagy részére még soha nem volt lehetőségük. Többek között mézeskalácsot készítettek, hímeztek és ékszert kreáltak, íjászkodtak, tuskót,- sodrófát- és dárdát hajítottak, és még vívtak is. A tét azonban most is nagy volt, hiszen a legügyesebb két csapat részt vehetett az apródavatáson.

HBN

Bulvár csótányok: Reménykednek a jó eredményben

Bikal – A miskolci Ladik-csapat hősiesen küzdött, de némelyik feladat kifogott rajtuk.