Friss hírek

2010.03.12. 19:04

Elítéli a Délkelet-európai Médiaszervezet a vajdasági Magyar Szóra kifejtett nyomásgyakorlást

<p>Elítélte pénteken a Délkelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) az egyetlen vajdasági magyar napilap, a Magyar Szó szerkesztõire és újságíróira kifejtett politikai nyomásgyakorlást.</p>

A SEEMO által kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy ez év februárjában a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) bejelentette: a Magyar Szó nem szolgálja megfelelõen a szerbiai magyar közösséget a napilap szerkesztõségének hibás felfogása miatt, ezért meg kell rendszabályozni, és visszaterelni a helyes útra a szerkesztõségi munkát egy különleges tanácsadó testület felügyelete révén.

A Tanács döntésére válaszul a Magyar Szó szerkesztõbizottságának tagjai 2010. március 2-án nyilatkozatot adtak ki, és abban egyöntetûen kifejezték nemtetszésüket. A közlemény szerint az MNT döntése cenzúra, illetve a közérdekû információk közlési szabadságának korlátozása.

Oliver Vujovics, a SEEMO titkára úgy fogalmaz a közleményben, hogy "a SEEMO aggódik a Magyar Szóra kifejtett politikai nyomásgyakorlás miatt, ezért a Délkelet-európai Médiaszervezet szeretné emlékeztetni a Magyar Nemzeti Tanácsot, hogy az újságíróknak és a szerkesztõknek független munkát kell végezniük, és semmilyen politikai testület nem tarthat igényt arra, hogy beleszóljon hírkészítési munkájukba".

Vujovics szerint rendkívül fontos fenntartani a független és szabad szerkesztõségi munkát. A közlemény szerint SEEMO titkára úgy véli: "a Magyar Nemzeti Tanács által elképzelt tanácsadó testület létrehozása sérti a sajtószabadság alapelveit és egyértelmûen a cenzúra bevezetését jelenti". Vujovics szerint a Magyar Szó nem szolgálhatja és nem is kell szolgálnia a Magyar Nemzeti Tanács vagy bármely vajdasági magyar párt érdekeit.

A közlemény szerint a lapnak szabadnak kell lennie, hogy be tudja mutatni a vajdasági magyar kisebbség minden tagjának nézetét. A közlemény végén a SEEMO támogatásáról biztosítja a Magyar Szó szerkesztõségét, újságíróit, valamint a Szerbiai Újságírók Szövetségének (UNS), a Szerbiai Újságírók Független Szövetségének (NUNS), és a Független Újságírók Vajdasági Szervezetének (NDNV) közleményeit, amelyeket a sajtószabadság ügyében adnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!