Magyarország

2010.09.23. 15:49

A teljes emberi génállományt fel tudja térképezni az onkológiai intézet új készüléke

<p>A teljes emberi génállományt fel tudja térképezni az az új készülék, amelyet az Országos Onkológiai Intézet (OOI) a norvég nemzeti intézettel közösen egy pályázaton nyert el - mondta a Független Hírügynökségnek Kásler Miklós, az OOI főigazgatója.</p>

Az új készülékkel ki lehet szűrni többek között azokat az elváltozásokat, amelyek az örökletes daganatos betegségekre jellemzőek.

Kásler Miklós közölte azt is: a készülékkel meg lehet határozni a géneltéréseket, pontosítani lehet egy betegség diagnózisait. Egyelőre főleg kutatásra használják a gépet, de a jövőben a gyakorlatban is szeretnék hasznosítani, például az emlőrák és a pajzsmirigyrák örökletes típusainak szűréseire.

A főigazgató hansúlyozta: a gép teljesítménye és kapacitása hihetetlen. Kérdésre válaszolva hozzátette: a készülékre és a kutatásra összesen 1,6 millió eurót (csaknem 500 millió forintot) nyertek el.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!