Helyi közélet

2011.06.09. 09:24

Operafesztivál 2011: Miskolc ismét a zene városa

<p>Miskolc -&nbsp;Operákkal, koncertekkel, gyermekelőadásokkal várják a rendezők az operafesztivál közönségét.</p>

Csütörtöktől ismét a zene veszi át a főszerepet Miskolcon, hiszen elkezdődik a „Bartók+Verdi” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. A zeneünnepet 11. alkalommal rendezik meg a borsodi megyeszékhelyen. Igaz, ebben az évben a szűkös költségvetés kissé megnyirbálta a programokat, főként az operaelőadásokat, de a zenekedvelő közönség így is talál magának színvonalas produkciókat. A fesztivál 10 napja alatt 5 operát, 17 koncertet vagy szólóestet, 4 gyermekelőadást láthat-hallhat a közönség a főprogramok keretében, a kísérőprogramok pedig az utca emberéhez is elviszik az operafesztivál hangulatát. Ma a főutcán végigvonuló nyitófelvonulás adja hírül a zenei programsorozat kezdetét, majd este a Miskolci Nemzeti Színházba várják a rendezők a fesztivál közönségét. A Budapesti Filharmóniai Társaság Verdi-műveket ad elő, vezényel: Győriványi Ráth György.

Liszt és Bartók

Az idei rendezvénysorozat Liszt Ferencre is emlékezik, hiszen ebben az évben ünnepeljük a magát mindig magyarnak valló művész születésének 200. évfordulóját.

A nyitófelvonulás előtt két kiállítást nyílik: a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében Pajor Ildikó festőművész tárlata „Liszt Ferenc emlékére” címmel, a színházban pedig a Liszt Ferenc Emlékmúzeum poszterkiállítását nyitják meg „Liszt Ferenc - magyar és európai” címmel.

Az elmaradt Verdi-operákat filmvetítéssel próbálják meg pótolni a fesztivál szervezői.  A fesztivál kiemelt célja Bartók műveinek népszerűsítése is, így, mint minden évben, az idén is felcsendülnek A kékszakállú herceg vára egyfelvonásos opera jellegzetes akkordjai. Bartók-művekkel azonban találkozhat a közönség kamarakoncerteken, zongoraesten és filmvetítésen is.

ÉM-HE


Miskolc (MTI) - A hagyományos nyitóparádéval, utcatánccal, majd az ezt követő nyitóhangversennyel csütörtökön tizenegyedik alkalommal veszi kezdetét a "Bartók+Verdi 2011" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál; a nívós rendezvénysorozat június 19-ig várja az opera műfajának kedvelőit.

Miskolc - Musical+ címmel musical gálát tart június 10-én este 6 órától az Avasi Gimnázium színháztermében a Miskolci Musical- és Dalszínház.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában