Friss hírek

2009.04.09. 17:52

Átadták a Fringe+ 2009 díjait

<p>Átadták a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) kísérő programjaként megrendezett Fringe+2009 díjait. A közönségdíjat a Fugato Orchestra nyerte. Szakmai díjban részesült mások mellett, a Jazz Voices formáció, a Ruach zenekar és a Suburban Neon. A fiatal tehetségeket elismerő Fringe-díjat kapott többek között, a Relax csapata, az Angara együttes és a The Miles Davis Corporation. A díjazottak csütörtök délután vehették át az elismeréseket a budapesti Millenáris Parkban.</p>

A fiatal előadókat, illetve új produkciókat elismerő Fringe-díjat összesen kilenc együttes kapta meg idén. A zsűri hét szakmai díjat osztott ki ebben az évben. Összesen 11 különdíjat vehettek át a résztvevő előadók. A Fugato Orchestra nem csak közönségdíjban, hanem különdíjban is részesült.

Az elismerés mellett, a díjazottak különböző fellépési lehetőségeket is kaptak. Az Angara együttes például a Kaposvári Festők Városa Hangulatfesztiválon és a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztiválján is bemutathatja produkcióját. Akadnak olyan csapatok is, amelyek a Pécs 2010 programsorozaton, vagy a Zempléni Fesztiválon kapnak újabb fellépési lehetőséget.

A különdíjban részesült Méhes Csaba és a Brass int he Five csapata Irány Rio című előadását a Thália Színház a 2009/2010-es évadban repertoárjára tűzi. A Thália Stúdióban mutatkozhat be az EtnoRom együttes, a Karaván Família, a KonzervArtaudrium, a Myzrab és a Tünet együttes. A szintén különdíjas Fabula Rasa zenekar pedig lemez előszerződést is átvehetett az elismerés mellett.

Anyagi okai voltak, hogy ebben az évben nem a három éves múltra visszatekintő több száz előadót felvonultató Fringe Fesztivált rendezték meg a BTF-en. Az idei fellépőket a szervezők az elmúlt évek legsikeresebb előadói közül választották ki. A több mint 120 produkció, amelyet a három nap alatt láthatott, hallhatott, érezhetett a közönség a Millenárison és környékén, tekinthető tehát "all-stars" válogatásnak.

Ugyanakkor ebben az évben is minden művészeti ág képviseltette magát. Voltak komolyzenei fellépők, jazz- és könnyűzenei előadók, az érdeklődők láthattak kortárs táncot éppúgy, mint színházi performanszokat. A belépés ezúttal is ingyenes volt.

Mint arról korábban hírt adtunk, a vasárnap este véget ért 29. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) 17 napján több mint ötven helyszínen 258 program várta az érdeklődőket. A BTF rendezvényeit, beleértve a kiállításokat, szabadtéri rendezvényeket és a Fringe+ Fesztivált is, a korábbi évekhez hasonlóan, az előzetes becslések alapján körülbelül 200 ezren látogatták.

Jövőre március 19. - április 4. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A 2010-es BTF záró rendezvénye ismét a fiatalok jegyében zajlik majd, a közönséget több száz produkció várja majd a Fringe Fesztiválon.

A Fringe + 2009 díjazottairól bővebb információ a www.btf.hu oldalon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!