Friss hírek

2009.01.18. 16:42

GÁZA - Sarkozy: "Ha a palesztinok nem lőnek többé, akkor Izraelnek ki kell vonulnia a Gázai övezetből"

<p>"Izraelnek ki kell vonulnia a Gázai övezetből, ha a palesztinok valóban abbahagyják a rakéták kilövését izraeli területre", jelentette ki a francia elnök vasárnap délután, amikor befejeződött az egyiptomi Sarm-el-Sejkben a gázai konfliktus ügyében összehívott csúcstalálkozó. A tanácskozáson Nicolas Sarkozy mellett az Európai Unió öt másik vezető tisztségviselője, az egyiptomi államfő, a jordán uralkodó és az Arab Liga elnöke vett részt.</p>

A francia elnök újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a többi európai vezetővel "most Izraelbe megyünk, hogy biztosítsuk Tel-Avivot: az ő oldalán állunk, amikor saját területének és állampolgárainak megvédéséről van szó, de ugyanakkor azt is nyomatékosítani akarjuk, hogy ha a palesztinok abbahagyják rakéták lövöldözését Izraelre, akkor az izraeli csapatoknak el kell hagyniuk a Gázai övezetet".

Az európai és arab vezetők egyetértettek abban, hogy "a béke érdekében nincs más megoldás és mindkét félnek be kell tartania a tűzszünetet". Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ehhez még hozzátette, hogy reméli, 2009-ben végre "véget ér majd az arab-izraeli szembenállás".

Néhány perccel e nyilatkozatok elhangzása, és néhány órával a Hamász egyhetes tűzszünetre vonatkozó bejelentése után az izraeli rendőrség azt közölte, hogy palesztin fegyveresek újabb két rakétát lőttek ki izraeli területre. Az egyik Netivot város határában csapódott be, a másik egy meg nem nevezett falunál, de állítólag egyik sem okozott károkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!