Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.11.11. 17:30

Mai nóta: ne vágj ki minden fát

<p>Nyíregyháza - Ha kell, saját testükkel védik meg a város tüdejének fáit az elszánt városlakók. A szakember azt mondja 24 ezer csemetét ültetnek az öreg fák helyett.&#160;<A href="http://video.szon.hu/video/32934/mai-n--ta--ne-v--gj-ki-minden-f--t" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

– „Ha kell, a fához kötözzük magunkat, de nem engedjük, hogy hibátlan fákat vágjanak ki a mi erdőnkben!” Felháborodott és aggódó városlakók, hívták szerkesztőségünket azzal, hogy az októberben kezdődött fakivágás és újratelepítés során egészséges, hatalmas lombkoronával büszkélkedő fákat pusztítanak el. A jövő év tavaszáig tartó munkálatok részleteiről, a felháborodás jogosságáról a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. szakemberét kérdeztük.

– Erdészeti terv alapján végzett és a szakhatóság által engedélyezett és felügyelt erdőfelújítást végzünk a Tölgyes mögötti területen – mondja Hunyadi János, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. ellenőrzési osztályvezetője. A Sóstói Erdő is parkerdő ezért gazdálkodni kell vele – tudjuk meg a szakembertől. Az ártónak tűnő tevékenységgel a jövőt szolgálják. Az elöregedett, túlkoros és balesetveszélyes 120-130 éves tölgyfákat, valamint a vadon nőtt elegyfákat (akácokat, ostorfákat) termelik ki. A kivágott, több mint százéves lombosok helyére 24 ezer tölgycsemetét és választékfát ültetnek vissza, azért, hogy a tölgyerdőt több mint 2 és fél hektáron ismét a tölgyek uralják. A Nyíregyházi Főiskola és a Hármas Domb Emlékműve közötti erdőszakasz a város tulajdonában van, a kezelési feladatokat is el kell látnia.

Eladják, amit kivágnak

– A túlkoros, beteg fák csak tűzifaként értékesíthetőek, míg az úgynevezett egészséges, de értéktelen lombosokat rönkfaként lehet eladni – teszi hozzá Hunyadi János. Mindent a Nyírerdő Zrt-nek adnak el, és ők végzik majd az újratelepítéseket is. A kft. számításai szerint e bevétel fedezi a kitermelés, a talajelőkészítő munkálatok és az újratelepítés költségét is. Ha az időjárás engedi, még az idén elvégzik a talajmunkákat, ám ha korán jön a fagy, akkor tavaszra halasztják. A tervek szerint április végére befejezik az erdőtelepítési feladatokat. Komoly dilemma volt, hogy mennyi tölgyet hagyjanak meg, de végül kettő mellett döntöttek. Azért, hogy a gyerekek is megcsodálhassák. Hunyadi János szerint nem lehetett felvállalni azt a felelősséget, hogy 1-2 éven belül a betegségük miatt balesetet, vagy nagyobb károkat okozzanak.

- Bednárik Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!