Mélyrepülés

2019.09.24. 19:53

Ilyen kevesen még soha nem nézték az Emmy-gálát

Rekordalacsony nézettsége volt vasárnap az Emmy-gálának, mindössze 6,9 millióan voltak kíváncsiak a televíziós díjak átadására.

A Trónok harca című fantasysorozat stábjának tagjai a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvették a legjobb drámasorozatnak odaítélt kitüntetést az amerikai televíziós Emmy-díjak 71. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Microsoft Színházban 2019. szeptember 22-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Nina Prommer

Idén a Fox televízió közvetítette a házigazda nélküli ceremóniát, amelynek 32 százalékkal kevesebb nézője volt, mint tavaly, pedig már a 2018-as nézettség is negatív rekordnak számított. Viszont most először fordult elő, hogy az Emmy-gála közönsége tízmillió alá esett.

A felmérést végző Nielsen értékelése szerint a nézőszám visszaesését egyfelől a díjátadóval párhuzamosan közvetített amerikaifutball-mérkőzés konkurenciája okozta, másfelől a tévézési szokások megváltozása indokolja: a tévézés ugyanis egyre kevésbé közösségi élmény.

„Az Emmy korábban azért számított, mivel azokról az egymással versengő műsorokról szólt, amelyeket az emberek néztek” – mondta Myles McNutt kritikus, az Old Dominion Egyetem professzora. „Most azonban az Emmyn már olyan műsorok versengenek, amelyekről a hétköznapi néző nem is tud, olyan programokkal, amelyeket alig ért meg” – fűzte hozzá.

Az idén átadott 132 Emmy-díj közül 18 trófeát kaptak olyan műsorok, amelyeket a tévés közvetítő hálózatok adnak.

Nem túl régen, 2013-ban még 17,8 millió nézője volt az Emmy-gálának. A közönségrekord pedig 35,8 millió néző volt 1986-ban. Manapság azonban a közösségi médiákon azonnal értesülhet a díjátadó eseményeiről az is, aki éppen valami mást néz a televízión.

Az Emmy-díjátadót hagyományosan szeptember végén rendezik meg, és korábban abban is fontos szerepe volt, hogy felkeltette az érdeklődést a tévécsatornák új évadának műsorai iránt. A gálát évről évre egymást váltva közvetíti az ABC, a CBS, az NBC és a Fox.

Borítókép: A Trónok harca című fantasysorozat stábjának tagjai a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvették a legjobb drámasorozatnak odaítélt kitüntetést az amerikai televíziós Emmy-díjak 71. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Microsoft Színházban 2019. szeptember 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!