Friss hírek

2007.12.13. 07:17

A nyugdíjas-infláció akár két számjegyű is lehet - Magyar Hírlap

<p>A szociális tárca számításai szerint ugyan csak fél százalékkal csökken a jövőre nyugdíjba vonulók juttatása, ezzel együtt azonban az átlagnál jobban romlanak megélhetési feltételeik - írja a Magyar Hírlap. A nyugdíjasok kiadásainak legnagyobb részét ugyanis az alapvető élelmiszerek, az energia és az egészségügyi ellátások teszik ki - ezekért viszont jóval többet kérnek majd jövőre. Így hiába számol a kormány 7,1 százalékos nyugdíjas-inflációval, szakértők szerint ez kétszámjegyűt is lehet. Idehaza 3,3 millióan kapnak nyugdíjszerű ellátást, harmaduk ötvenezer forint alatti jövedelemből él. Az 1,6 millió öregségi nyugdíjasból 950 ezer is ilyen kevés pénzhez jut.</p>

Az év elején bevezetendő nyugdíjszámítás szerint az 1988 és 2006 közötti kereseteket 2007-es szintűre emelik, ugyanakkor a bruttó kereseteket a járulékok összegével csökkentik. Ezek hatásaként várható a fél százalékos csökkenés a szociális tárca számításai szerint - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!