Magyarország

2011.11.03. 14:46

Móri ügy - Megkezdődött Weiszdorn ügyében a felülvizsgálati eljárás

Budapest, 2011. november 3., csütörtök (MTI) - Megkezdődött a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás miatt elítélt Weiszdorn Róbert ügyének felülvizsgálati eljárása csütörtökön a Legfelsőbb Bíróságon; a jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt férfi ismét sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Budapest, 2011. november 3., csütörtök (MTI) - Megkezdődött a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás miatt elítélt Weiszdorn Róbert ügyének felülvizsgálati eljárása csütörtökön a Legfelsőbb Bíróságon; a jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt férfi ismét sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

 

Weiszdorn Róbert már korábban, a másodfokú eljárás során is sajnálatát fejezte ki, a felülvizsgálati eljárásban csütörtökön ezt a maga és a korábban öngyilkosságot elkövető társa, Nagy László nevében is megismételte. Azt mondta: ő az, aki a leginkább szeretné meg nem történtté tenni a bűncselekményt.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly decemberben ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre Weiszdorn Róbertet a 2002 májusában elkövetett bankrablás miatt. A férfi 40 év után bocsátható a leghamarabb feltételesen szabadlábra; Weiszdorn Róbert akkor 74 éves lesz.

A felülvizsgálati eljárást Weiszdorn védője kezdeményezte. Lichy József a bíróságon kifejtette: elsősorban az ítélet hatályon kívül helyezését kéri, mert a bíróság szerinte nem tett eleget maradéktalanul az indokolási kötelezettségének. Másodsorban pedig a bűncselekmény téves minősítésére hivatkozva kért ügyfelére enyhébb büntetést.

A védő vitatta, hogy Weiszdorn Róbert eleve úgy ment volna a bankfiókba, hogy akár az ott tartózkodók élete árán is pénzt szerez. Hangsúlyozta: Weiszdorn egyedül a biztonsági őrre adott le lövést és azt sem létfontosságú szervre célozva, holott megtehette volna. Szerinte védence esetében nem állapítható meg sem az, hogy tettestárs volt, sem a több emberen elkövetett bűncselekményi minősítés, sem az előre kiterveltség. Sőt, okfejtése szerint Weiszdorn Róbert esetében az életellenes bűncselekmény nem, csak halált okozó testi sértés állapítható meg a fegyveres rablás mellett, amelyek viszont a kiszabott büntetésnél enyhébben büntetendőek.

A vádhatóság képviselője ezzel szemben az ítélet hatályban tartását indítványozta. Az ügyész szerint a bíróság nem követett el olyan jogszabálysértést, amely az ítélet hatályon kívül helyezését indokolná. Szerinte a jogerős ítéletet kimondó Fővárosi Ítélőtábla helyes következtetéseket vont le, s az ügy tényállása és a kiszabott büntetés is megfelelő.

A felülvizsgálati eljárásban egy hét múlva hirdet határozatot a bíróság.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly decemberben mondta ki bűnösnek Weiszdorn Róbertet előre kitervelten, társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt. Az ítélet szerint ő volt az, aki segített a bankfiók feltérképezésében, a 2002. május 9-én elkövetett rablás idején pedig rálőtt a biztonsági őrre, majd - magát biztonsági őrnek kiadva - a pénzintézet ajtajához állt és elküldte az érkező ügyfeleket. A két fegyveres elkövető összesen nyolc embert gyilkolt meg, közülük hatan a helyszínen, ketten később a kórházban haltak meg.

A móri bankrablás ügyében 2004. decemberében még Kaiser Edét mondta ki bűnösnek a Fővárosi Bíróság, majd egy évvel később a Fővárosi Ítélőtábla. Kaiser Ede két és fél éve töltötte a móri bankrablás miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztését, amikor ügyében 2008 áprilisában perújítást rendeltek el. A nyomozók ezt megelőzően bejelentették: az újabb bizonyítékok szerint mégsem ő követte el a móri bűncselekményt, hanem Weiszdorn Róbert és az előzetes letartóztatása során 2007 júliusában öngyilkosságot elkövető társa, Nagy László.

Kaiser Edét az idén januárban ítélte el jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla rablások és más bűncselekmények miatt, ezzel lezárult a perújítási eljárása, s így jogerőssé vált, hogy nem róható a terhére a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás.

A bűncselekménnyel ugyancsak megvádolt Hajdú Lászlóról - aki időközben nevet változtatott - ugyancsak az idén januárban mondta ki jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, hogy nincs köze a móri bűncselekményhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!