Magyarország

2011.09.13. 14:20

Romagyilkosságok – Több vallomását is visszavonta a sírva valló koronatanú

Budapest, 2011. szeptember 13., kedd (MTI) – Korábbi tanúkihallgatásaihoz hasonlóan ismét többször került önellentmondásba a romák elleni támadássorozat büntetőügyében koronatanúnak számító asszony, ezért visszavonta a nyomozás során tett, illetve a keddi tárgyaláson ismertetett vallomását.

Budapest, 2011. szeptember 13., kedd (MTI) – Korábbi tanúkihallgatásaihoz hasonlóan ismét többször került önellentmondásba a romák elleni támadássorozat büntetőügyében koronatanúnak számító asszony, ezért visszavonta a nyomozás során tett, illetve a keddi tárgyaláson ismertetett vallomását.

Az asszony - aki többször elsírta magát a meghallgatásakor - a Pest Megyei Bíróságon folytatódott tárgyaláson ismertetett jegyzőkönyv szerint a poligráfos vizsgálaton is megtévesztő válaszokat adott.

 F.-né Ny. Évát, aki szerelmi kapcsolatban állt Kiss Árpáddal, a büntetőügy elsőrendű vádlottjával, és a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat négy vádlottjának munkaadója volt, a biztonsági őrként dolgozó férfiak elfogásakor szintén előállították. Az asszony a vádirat szerint a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után segítséget nyújtott a vádlottaknak sárban elakadt autójuk kiszabadításában, de csak tanúként szerepel az ügyben.

Az ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt indult, a nyári ítélkezési szünet után kedden folytatódott büntetőper első tárgyalásán Miszori László tanácsvezető bíró ismertette: a vádlottak elfogása után tíz nappal hazugságvizsgálatnak vetették alá F.-né Ny. Évát, aki a poligráfos eredmény szerint megtévesztően adott tagadó választ arra a kérdésre, volt-e tudomása arról, hogy a vádlottak a debreceni Perényi 1-ben fegyvereket rejtegetnek. A szakértő nem tudta eldönteni, megtévesztő volt-e a "nem" válasz arra a kérdésre, hogy mindenkit letartóztattak-e, akinek köze lehetett a támadásokhoz.

A 2009. szeptember 1-jén végzett, a keddi tárgyaláson ismertetett vizsgálat jegyzőkönyve szerint a vádlottak munkaadója igazat mondott arra vonatkozóan: nem volt tudomása arról, hogy munkatársai követték el a hat halálos áldozattal járó támadássorozatot, és a tiszalöki gyilkosság után, a vádlottak elakadt autójának kiszabadításán kívül más alkalommal nem nyújtott segítséget a férfiaknak.

Arra már nem emlékezett, hogy amikor a testvérpárt elvitte a debreceni Perényi 1-be - ahol a vád szerint elrejtették a gyilkossághoz használt fegyvert -, a vádlottak átöltöztek-e, vagy csak lemosták magukról a sarat, míg korábban azt vallotta, a férfiak átöltöztek, megmosakodtak.

Tanúvallomásában arról is beszélt, hogy a fegyvereket szerinte a vádlottak elfogása előtt egy-két nappal rejthette el valaki, mert a szórakozóhelyen korábban festettek, 2009. augusztus 19-én pedig kábeleket szereltek abban a teremben, így észre kellett volna venni a fal mögé rejtett fegyvereket.

A négy férfi 2009. augusztus 21-i elfogásakor a szórakozóhely egyik termében, a fal mögé rejtve találták meg egy besenyszögi vadásztól 2008 márciusában elrabolt, a támadássorozatnál használt vadászfegyverek egy részét. A többi fegyvert, más lőszerekkel együtt, F.-né Ny. Éva hétvégi telkén találták meg.

Az asszony a keddi tárgyaláson több vallomását is visszavonta. Állítása szerint félt a vádlottaktól és a helyzettől, ezért állított tényként olyan dolgokat is, amelyeket csak feltételezett.

Miután már sokadszor sírta el magát, a tanácsvezető bírónak azt mondta: "csupasz csigának" érzi magát, majd azt kérdezte, "miért az ő vallomásán múljon egy évszázados büntetőper kimenetele", ő nem akar koronatanú lenni. Bár a bíróságtól a korábbi tanúvallomásait megkapta, állítása szerint azóta kidobta azokat, így nincs is tisztában azzal, miket mondott jegyzőkönyvbe a kihallgatásaikor.

A büntetőper - amelynek kezdetén a tanú a sajtó kizárást kérte, de a bíró ezt elutasította - az asszony tanúkihallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!