Friss hírek

2009.09.24. 12:21

A parkolási rendelet módosítását javasolja az ombudsman: a méltányosság is legyen szempont

<p>A parkolási társaságok egyedi esetekben, nyomós indok miatt engedhessék el, vagy csökkenthessék a pótdíjat, illetve adjanak lehetõséget a részletfizetésre - ezt javasolta Szabó Máté ombudsman a Fõvárosi Közgyûlésnek.</p>

Az országgyûlési biztos egy panasz alapján kezdett vizsgálódni az ügyben. Egy férfi ugyanis arról tájékoztatta, hogy feleségét vitte orvoshoz és autójával beállt egy mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyre - a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. emiatt 110 ezer forintra bûntette. A feleség 82 százalékos rokkantságáról már három éve van orvosi szakvélemény, a mozgássérülteket megilletõ várakozási engedélye azonban lejárt, az új pedig még nem készült el.

Szabó Máté megkereste a parkolási társaságot, a cég azonban elzárkózott a történtek egyedi kezelésétõl. Szerintük ugyanis nincs rá lehetõség, mivel az ezt szabályozó rendelet nem szól arról, hogy méltányosság miatt lehetõség van a pótdíj elengedésére vagy mérséklésére.
Az ombudsman álláspontja szerint, amit a jogszabály kifejezetten nem tilt, arra a parkolási társaságnak - mint közszolgáltatónak - az Alkotmány és a polgári jog alapelvei alapján indokolt esetben lehetõsége van.

Szabó Máté kezdeményezte, hogy a parkolási kft. vonja vissza követelését. Emellett a Fõvárosi Közgyûlésnek azt javasolta, hogy módosítsák a parkolási rendeletet is, hogy a társaságoknak legyen lehetõségük a méltányossági eljárásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!