Helyi közélet

2016.03.10. 18:34

Pom-Pom meséjétől a járműiparig

Miskolc - Mérnököket és technikusokat is keresnek a megyében működő autóipari cégek.

Miskolc - Mérnököket és technikusokat is keresnek a megyében működő autóipari cégek.

Emlékeznek még Pom-Pom meséiből Gombóc Artúrra és az ő sajátos viszonyára a csokoládéval? Valami ilyesmi lehet a kisfiúk kapcsolata is a játékautókkal. Jöhet minden formában, méretben és kivitelben. Lehet „kész­autó”, de az sem baj, ha össze kell szerelni, sőt! A fiúk többsége imád ezekkel babrálni, és valószínűleg majd’ mindegyiküknek megfordul a fejében, hogy ha nagy lesz, igazi autót fog építeni, tervezni, szerelni. És ez ma már nem gyerekkori álom, hanem valós opció a pályaválasztásnál. Lévén hazánkban több autógyár és egyre több autóipari alkatrészeket gyártó társaság működik.

Nagyon nehéz a megrendelők bizalmát elnyerni. Stadinger Csaba

Utóbbihoz nem is kell messzire menni, hiszen megyénk számos autóipari beszállítóval büszkélkedhet, és folyamatosan keresik is a tehetséges, kreatív fiatalokat. Hogy milyen munkakörökbe, többek között erről tájékozódhattak az érdeklődők a megyei kereskedelmi és iparkamara égisze alatt működő Észak-Magyarországi Autóipari Klaszter (NOHAC) nemrégiben megrendezett állásbörzéjén, aminek a Miskolci Egyetem adott otthont. Itt találkoztunk Barna Bencével, a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Szakközépiskolájának végzősével.

Igazán részletes tájékoztatást kaptunk a cégek képviselőitől. Barna Bence

Jó lehetőség

– Az iskola igazgatóhelyettese szólt a rendezvényről, ő ajánlotta, hogy érdemes eljönni és megnézni, milyen pozíciókba és milyen szakembereket keresnek az egyes cégek. Így mindhárom végzős osztály eljött – tudtuk meg Bencétől, aki szerint nagyon jó lehetőség ez annak is, aki az iskola elvégzését követően a Miskolci Egyetemre szeretne menni, és érdekli a duális képzés, mert itt minden információt megtudhat ezzel kapcsolatosan. De annak is jó lehetőség, aki dolgozni szeretne a technikusi végzettség megszerzését követően, mert tájékozódhat az állásajánlatokról. Mint mondta, az iskolatársai fele szeretne továbbtanulni, a másik felét pedig a munkalehetőségek érdeklik.

– A kínálat jó, és a cégek igazán részletes tájékoztatást adtak, amiből megismerhettük a fő profiljukat. Az pedig, hogy látjuk, milyen lehetőségek vannak a mi szakmánkban, a mi szakterületünkön, segíti a választást, megkönnyíti a döntést a jövőnket érintő fontos kérdésben – hangsúlyozta Bence, aki kérdésünkre elárulta, hogy a Bosch autóipari gyárát találta a legszimpatikusabbnak, de a Takata is tetszett neki.

– A gépészmérnöki szakon és a duális képzéssel szeretném megalapozni a jövőmet – mondta.

Folyamatosan keresnek

A NOHAC több tagvállalata is fontosnak tartotta, hogy részt vegyenek az első alkalommal meghirdetett állásbörzén. Köztük volt a miskolci Shinwa Magyarország Precíziós Kft., a társaság több munkakörbe keres jelenleg is szakembereket.

– Dizájn- és dekorációs elemeket gyártunk többek között a Mercedesnek, az Audinak, a Skodának, a Fiatnak és az Opelnek, valamint a japán márkáknak. Látványos elemekről van szó, a műszerfal részét képező elektronikai és klímavezérlő előlapokról és az azokhoz tartozó gombkészletekről. Mivel jól láthatóak, nagyon precíz munkára van szükség, éppen ezért nálunk alapkérdés a kiváló minőség, mert a megrendelők bizalmát nagyon nehéz elnyerni, de pillanatok alatt el lehet veszíteni – mondta érdeklődésünkre Stadinger Csaba, a társaság HR-vezetője.

Fröccsöntés, festés, lézer­gravírozás, összeszerelés, minőség-ellenőrzés – egymásra épülő folyamatok zajlanak a gyárban, és több területre is keresnek szakembereket, tudtuk meg.

– Az úgynevezett kreatív csoportban komplex munka folyik, ahol részben az egyes problémákra keresik a megoldást, másrészt új fejlesztéseken dolgoznak. Ide elsősorban fejlesztő mérnököket keresünk, akik a termeléshez kapcsolódó innovációs megoldások fejlesztésébe kapcsolódnak be. Mellettük gépész-, villamos- és folyamatmérnököket is várunk – jelezte. – De nemcsak mérnökökre van szükségünk a termelés támogatásához, hanem technikusokra is. A fröccsöntési szerszámgépek karbantartásához gépgyártás technológiai technikusoknak, a minőség-­ellenőrzéshez pedig minőség­irányítási szakembereknek (mérnököknek és technikusoknak is) kínálunk állást.

Mint hangsúlyozta, a náluk dolgozó szakembereknek sok területhez kell érteniük, amit belső képzési rendszerükkel támogatnak. Jelenleg 720–750 fős létszámmal dolgoznak, a megrendelésállományuk folyamatosan nő, ezért folyamatosan keresik a szakembereket az említett területekre.


Tíz éve alakult az autóipari klaszter

A NOHAC 2006 végén alakult három vezető beszállító, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ részvételével. A klaszter célja, hogy az észak-magyarországi térség autóipari beszállítóinak társulása révén növelje azok versenyképességét, innovációs és jövedelemtermelő képességét, s így közelebb hozza tagjait az európai autógyártáshoz és az európai autógyártást partnereihez.

Az alapítást követően számos cég csatlakozott a NOHAC-hoz, amely mára közel 70 tagot számlál. A tagok többsége fém- és műanyag-megmunkáló vállalkozás, de találunk köztük tervezőirodákat, tanúsítással és egyéb szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokat is. A klaszter tagvállalatai által foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 11 600 főt, árbevételük megközelíti a 420 milliárd forintot, export árbevételük több mint 337 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában