Friss hírek

2010.02.28. 09:38

Hétfõtõl regisztrációs jegyet kell váltani

<p>Hétfõtõl lép életbe az ingyenes regisztrációs jegy, amelyet azoknak a 6 évnél fiatalabbak és 65 évnél idõsebbeknek kell váltaniuk, akik díjmentesen használják a vonatot vagy a helyközi Volán-járatokat. Az utasok július elsejéig kapnak türelmi idõt, akkortól már 500 forint pótdíjat kell fizetniük, ha nem váltják meg a tikettet. Az egy útra szóló jegy célja az, hogy a társaságok megtudják, valójában mennyien használják szolgáltatásukat.</p>

A regisztrációs jegy nem névre szól, tehát az utazás megkezdéséig szabadon átruházható. Csak arra kell figyelni, hogy a jegyen feltüntetik, a díjmentesen utazók melyik csoportjába tartozik, akinek kiadták. Egy 6 év alatti gyerek jegyével tehát egy 65 éven felüli nem utazhat.

A regisztrációs jegyet bérlet formájában vagy menettérti útra nem adnak ki, de az utasnak lehetõsége van elõvételben megváltani a visszaútra szóló jegyet is, az odaútra szóló jeggyel egy idõben. A regisztrációs jegyre általában a menetjegyekre vonatkozó szabályok vonatkoznak, vagyis azt az utazás végéig meg kell õrizni, ellenõrzéskor pedig át kell adni a díjtalan utazásra jogosító dokumentummal együtt.

A MÁV START Zrt. közlése szerint a regisztrációs jegyeket a gépesített jegypénztárakban lehet megváltani a vonatokra. Ha az adott állomáson vagy megállóhelyen nincs vasúti pénztár vagy az nem gépesített, illetve az nincs nyitva, akkor a regisztrációs jegy a vonaton a kalauznál váltható meg. A regisztrációs jegy érvényessége korlátozott, a feltüntetett érvényesség napján az utazást meg kell kezdeni.

A MÁV az igényekhez és lehetõségekhez igazítva esetenként mozgó jegyárusokat is beállít, de lehet az interneten is meg lehet váltani a regisztrációs jegyet akkor, ha ezen kívül másfajta jegyet is vásárol az utas, illetve helyjegyet, IC-pótjegyet is kérnek. Regisztrációs jegyet ezen kívül még telefonon is megrendelhetnek az érintett utasok.

A Volán egyes busztársaságainál a határidõnél hamarabb, már februárban bevezették az új jegytípust. Az eddigi tapasztalatok szerint a Borsod Volán járatain 2000-2200, a Hajdú Volán buszain pedig 1300-1400 regisztrációs jegyet váltanak egy hétköznapon. A szaktárca szerint az új jegy bevezetése ezeken a járatokon eddig nem okozott késést vagy fennakadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!