Friss hírek

2009.08.17. 17:26

Egészségügyi Minisztérium: az ellenzéki szakpolitikusok alaptalanul riogatják a közvéleményt

<p>Az elmúlt egy hónapban az ellenzéki szakpolitikusok alaptalanul, politikát csinálva az egészségügybõl, folyamatosan riogatják a közvéleményt, a szakmai tények ismerete nélkül félretájékoztatnak - reagált az Egészségügyi Minisztérium hétfõn közleményben Mikola István tájékoztatójára. A fideszes politikus azt mondta, nincs meg a költségvetésben a fedezet a megrendelt 6 millió adag új influenza vakcinára.</p>

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország az elsõk között kezdte meg a felkészülést az új típusú influenza kezelésére. Az egészségügyi kormányzat eddig is megtette és ezután is megteszi a szükséges intézkedéseket, és biztosítja az erõforrásokat.

A dokumentum az intézkedések között felsorolja: az ÁNTSZ közösen a minisztériummal lakossági tájékoztatókat és plakátokat készített, ingyenesen hívható zöld számot állított forgalomba, folyamatosan friss tájékoztatást nyújtott. Szeptember elsõ hetében a védõnõi hálózat segítségével 600 ezer darab lakossági tájékoztató kerül ki az iskolákba. Az elkészült plakátokat szeptembertõl kihelyezik az önkormányzatoknál, bankoknál, gyógyszertáraknál, pályaudvarokon és nagyáruházakban.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a kormány augusztus 5-én döntött 6 millió adag új típusú influenza elleni vakcina beszerzésérõl, a szükséges források fedezetérõl és a térítésmentesen oltandók körérõl. A vakcina gyártója, az Omninvest megkapta a szükséges engedélyeket a humánklinikai vizsgálatokra, így múlt hét pénteken már megkezdõdhetett a vakcina tesztelésének utolsó fázisa is.

Az oltóanyag október elejétõl megfelelõ mennyiségben rendelkezésre fog állni. Jelenleg az Állami és Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat dolgozik az oltás rendjének, logisztikájának kialakításában - áll a közleményben.

A dokumentum megjegyzi, hogy ellentmondások vannak az ellenzék világjárvánnyal kapcsolatos megnyilvánulásaiban: Egyik héten nem tartják megfelelõnek a kormány felkészülését, nem tartják megfelelõnek az Omninvest által gyártott vakcinát, nem tartják elegendõnek a 6 millió vakcinát, a másik héten már Mikola István közöli, hogy "kiváló vakcináról van szó" és véleménye szerint "elegendõ a 6 millió vakcina". A közlemény arra is emlékeztet, hogy a Fidesz a tömeges megbetegedés veszélye miatt még azt is felvetette, hogy a Sziget fesztivál megtartását is végig kell gondolni. Ehhez képest a fesztivál alatt összesen 8 fertõzést igazoltak.

A közlemény megjegyzi azt is, hogy a Fidesz kérésének eleget téve a jövõ hét folyamán az egészségügyi bizottság tagjai tájékoztatót hallgathatnak meg az újtípusú influenza hazai terjedésére történõ felkészülés helyzetérõl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!