Friss hírek

2009.08.04. 13:03

Királyi Szakácsverseny Nagyszakácsiban

<p>Tizenhetedik alkalommal rendezik meg július 30. és augusztus 1. között a Királyi Szakácsok Nyomdokán fesztivált Nagyszakácsiban. Szombaton tartják a Királyi Szakácsversenyt: a reneszánsz kor étkeit felvonultató küzdelem gyõztese kapja a Királyi Szakács címet, és a félmillió forintos pénzjutalmat - mondta el a Független Hírügynökségnek Császár Bíró János, szervezõ.</p>

A versenyen induló, egy szakácsból és két kuktából álló csapatoknak öt fogást kell kitzárólag korhû technológiákat alkalmazva elkészíteniük. Alapanyagként pedig csak a Mátyás király haláláig fellelhetõ ételeket és ízesítõket használhatják. Idén külön hangsúlyt helyeznek arra, hogy ne csak a látvány, hanem az ízek domináljanak - tette hozzá Császár Bíró János, szervezõ. A zsûri elnöke Kocsonya Kálmán mesterszakács lesz. A verseny fõvédnöke a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

A séfek versenyével párhuzamosan rendezik szombaton a borászok viadalát, melyen szinte minden történelmi borvidék képviselteti magát. A borászok ételekhez neveznek, a Királyi Borász címet a legjobb ízharmóniát elérõnek ítélik oda.

A fesztivál július 30-án, a nyolcadik alakalommal megrendezett Asztali Örömök Somogyban elnevezésû programsorozattal kezdõdik. Ezen a napon tartják a turizmusbarát polgármesterek konferenciáját, valamint a városvezetõk kedvenc ételeinek fõzõversenyét is. Csütörtökön pogácsasütõ-verseny és koncertek is várják az érdeklõdõket.

Július 31-én, pénteken falusi ízek kavalkádja fogadja a látogatókat a hagyományõrzõ pékek és a Szent György lovagrend találkozója mellett. Nyolc megyébõl érkeznek falusi turizmussal foglalkozó csoportok, akik a helyszínen készítik el tájegységük jellegzetes ételeit.

A háromnapos rendezvényen koncertek, és számos korabeli hangulatot idézõ program szórakoztatja a közönséget: táncelõadások, bajvívók, gólyalábasok, zászlóforgatók és íjászok várják a nézõket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!