Nagyvilág

2010.02.10. 20:12

Hóviharok az Egyesült Államok keleti partvidékén

<p>Az előrejelzések szerint több mint harminc centiméternyi hó esik szerdán az Egyesült Államok keleti partvidékén, Washington és Boston között.</p>

A területre a hétvégén kilencven centiméternyi hó esett, amelyet sok helyen még nem tudtak rendesen eltakarítani. Az amerikai fővárosban zárva vannak az iskolák, a szövetségi hivatalok, és az összes repülőjáratot törölték. New Yorkban minden köziskolát bezártak a havazás miatt, és az ENSZ is "hétvégi üzemmódban" működik.


Washingtonban és környékén olyan erős volt a havazás szerdán, hogy több területen vissza kellett hívni az utakról a hókotrókat, és az elektromos vezetékek javítását is elhalasztották, annak ellenére, hogy még mindig több ezren vannak áram nélkül. A Pepco nevű áramszolgáltató arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a nyolcvan kilométer per órásnál is nagyobb széllökésekkel érkező vihar még több villanyvezetéket rongálhat meg.

A Washingtonból induló összes repülőjáratot felfüggesztették, miközben a szövetségi kormányzati hivatalok már három egymást követő napon is zárva maradtak. Erre legutóbb 1996-ban volt példa. A kiesett munka a becslések szerint százmillió dolláros kárt okoz. Az amerikai főváros iskoláiban egészen a hét végégig tanítási szünetet rendeletek el.

New Yorkban, helyi idő szerint szerda délelőtt még alig esett a hó, de az előrejelzések szerint délutánra eléri a várost az erős havazás. Várhatóan harminc centiméternyi hó hullik a városra. Michael Bloomberg polgármester tanítási szünetet rendelt el az állami iskolákban, és közölte, hogy több mint négyezer utcaseprőt küldenek az utcákra havat takarítani, valamint hóekékkel látják el a szemetes kocsikat is. Amint elkezd havazni, 1600 hókotrót kezdi el takarítani New York útjait - közölte Bloomberg.

A havazás miatt hétvégi üzemmódban működik az ENSZ, amelynek New York-i székháza szinte teljesen üres volt szerdán - írta az AFP francia hírügynökség. Az ENSZ kulcsfontosságú munkatársai otthonról dolgoznak, köztük Ban Ki Mun főtitkár is.

Washingtonban, Virginiában és Marylandben már hétvégén szükségállapotot hirdettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!